Srbija pala u paklu Spaladium Arene!

Hrvatska rukometna reprezentacija otvorila je Europsko prvenstvo koje se održava u našoj zemlji pobjedom protiv Srbije 32-22 u rasprodanoj splitskoj Spaladium Areni.

HRVATSKA – SRBIJA 32:22

HRVATSKA: Stevanović (2), Alilović (5); Mihić 2 (1), Duvnjak 2, Stepančić 6, Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Horvat 4, Karačić 2, Mandalinić 1, Štrlek 6, Čupić 2 (2), Musa 1, Mamić, Cindrić 4. Izbornik: Lino Červar

SRBIJA: Cupara (5), Ivanišević; Šešum 2, Vujić, Đukić 1 (1), Beljanski 1, Nenadić 6 (2), Radivojević 1, Marković 2 (1), Đorđić, Ilić 2 (1), Jovanović, Zelenović 5, Marsenić 1, Vujin 1, Obradović. Izbornik: Jovica Cvetković

U petak navečer u splitskom Spaladiumu gledali smo, slušali i uživali u “rapsodiji u crveno-bijelo-plavom”. Dirigent i kompozitor Červar je poput Gershwina dirigirao savršeno uštimanim orkestrom.

Uz odličnu igru, uspio je ostvariti cilj koji je postavio pred sebe, upisao je uvodnu pobjedu na startu EP-a protiv Srbije – i to vrlo, vrlo uvjerljivu 32-22 postavivši “notne temelje” savršene simfonije koja pravu izvedbu treba imati tek 28. siječnja u Zagrebu. Barem se tome nadamo iako je Červarova momčad u prvoj utakmici samo na trenutke “fušala”, ali to je potpuno očekivano, na početku natjecanja svakom se barem u nekoj mjeri “tresu gaće”.

Veličanstveno i inspirirajuće ozračje prepunog Spaladiuma odlično je na startu djelovalo na hrvatske igrače, 5-1 obrana s “dedom” Igorom Vorijem na isturenoj poziciji odmah je u startu radila probleme Cvetkovićevim igračima, ali su i Červarovi izabranici malo “štekali” u napadačkoj izvedbi. Samo iz tog razloga Čerarova prva napadačka postava s Alilovićem, Vorijem, Štrlekom, Duvnjakom na lijevom vanjskom, Cindrićem, Stepančićem i Čupićem trebala je malo vremena za uštimavanje.

Spomenuta je sedmorka u napadu igrala bez ijedne izmjene dvadesetak minuta, samo je u obrani u pravilu rađena dvostruka izmjena – Mamić i Gojun za Duvnjaka i Cindrića. Baš kao što je Červar i obećao. Iako je samo nekoliko uvodnih minuta bilo dovoljno za zamjetnih tri razlike, gosti nisu posustajali te su se vraćali u nekoliko navrata na minus jedan.

Nakon toga su na teren počeli “kapati” i Musa i Karačić, ponovno se stekla, ali i još jednom izgubila prednost od tri gola. Kad je Karačiću pet minuta prije kraja prvog dijela suđeno jedno sumnjivo probijanje, moglo je doći i do prvog izjednačenja nakon početnih 0-0, ali je jednu presječenu loptu u kontri iza leđa Cupare spremio Štrlek, a onda u identičnoj situaciji i Stepančić za povratak na staro.

“Prve violine”, njih tri, bili su u prvom dijelu Stepančić sa pet, Štrlek sa četiri i Cindrić s tri gola u suparničkoj mreži. Upravo Cindrićev treći pogodak minutu prije odmora prvi je puta donio plus četiri, a Stepančićev peti na isteku vremena plus pet (14-9) za “kapital” u svlačionici. To je već tada “mirisalo” na pobjedu.

Nastavak utakmice je donio nastavak dobre igre Červarovih pulena u obrani, kao što je njegov stari dobri običaj (“obrana donosi pobjedu”). Kad su poslije Cindrića zabili i Karačić i Musa, činilo se na trenutak da Srbima slijedi totalni potop.

“Play of the day” bile su dvije obrane u nizu Mirka Alilovića koji je sprintao na vrata s klupe dok su srpski igrači pucali na prazna vrata, a on je spriječio pogotke manirom ludog kaskadera za što je zaslužio opetovane ovacije.

Zaigrao je zatim i Horvat, zabio je brzo dvaput (ukupno četiri), ušao je i Kopljar, na vrata je stao Stevanović i sve je do kraja utakmice teklo “regularno”. Ukupno gledano, suparnik nije ni u jednom trenutku imao pravo razmišljati o pobjedi. Iako je tek u završnici zabio dva pogotka, tek oporavljeni Duvnjak dao je solidni obol pobjedi igrom u obrani. Nažalost, pred kraj je iznesen s terena, tek će se vidjeti o čemu je riječ. Njegovu eksploziju tek trebamo očekivati, kao što očekujemo jednako dobru igru Hrvatske protiv sljedećeg suparnika Islanda u nedjelju. Što je još ljepše, Červar je barem nakratko isprobao svih 16 igrača iz zapisnika, zadnji su ušli Mihić i Mandalinić…

Izvor: Sportske novosti

Odgovori

Skip to content