Održana sveta misa i prikazan film povodom Stepinčeva

Hrvatska udruga Benedikt organizirala je, u povodu spomendana blaženog Alojzija Stepinca, 10. veljače u samostanskoj crkvi školskih sestara franjevki Krista Kralja na Lovretu u Splitu, misu koju je predvodio mr. don Boris Vidović, predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Misi su, uz članove Hrvatske udruge Benedikt, nazočile i franjevke te vjernici grada Splita koji su molili Boga za Stepinčevo proglašenje svetim. 

1

Na početku homilije don Boris je pozdravio sve okupljene te podsjetio na komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca. U nastavku se osvrnuo na razloge zbog kojih su ljudi odlazili za Isusom. „To nije bilo samo radi čuda koje je Isus činio i izvodio, nego i radi razumijevanja života i istine o životu”, kazao je don Boris, te objasnio kako je Isus ljudima objavljivao tajnu o životu, smisao života, dubinu života kojega čovjek živi. Objašnjavao je tko je Bog te tko je čovjek u Božjim očima. „Mi koji smo ovdje okupljeni oko Krista, izvora istine i ljubavi, možemo učiniti nešto dobroga. Pitamo se kako možemo nahraniti sve one koji su gladni, koji možda i lutaju po ovome svijetu. I čovjek se tu osjeti malenim, nemoćnim i gotovo da se i ne može ništa učinit osim što ćemo se moliti za druge”, kazao je don Boris, te naglasio „da smo pozvani razvijati sućutnost prema ljudima, prema njihovim problemima”. 

4

Na kraju propovijedi don Boris je pozvao nazočne da zahvale Bogu, blaženom Alojziju Stepincu „koji nas može i dalje i u ovim vremenima u kojima se nude mnoga ‘zlatna telad’ poučavati kako prema svima biti ispravan i kako živjeti u istini koju nam je Krist objavio i zahvalimo njegovom životu i svjedočenju”. Nakon euharistijskog slavlja, u prostorijama Hrvatske udruge Benedikt u Splitu prikazan je dokumentarni film „Pravednik Stepinac” Jakova Sedlara. 

Izvor: IKA/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content