Akademik Kusić: Rad Vijeća možda nije idealan, ali ovo je prvi put da su komunistički simboli proglašeni spornima

U današnjoj emisiji “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića gostovao je predsjednik HAZU-a i Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Zvonimir Kusić. 

Prošli tjedan Vijeće je na svojoj zadnjoj sjednici, nakon godinu dana rada, donijelo zaključke i preporuke Vijeća koji su predani predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Dokument Vijeća od 30-ak stranica sastoji se od dva velika dijela. Jedan je opći okvir temeljnih polazišta, dok se drugi odnosi na pitanje pravnoga reguliranje simbola nedemokratskih režima.

Na samom početku emisije akademik Kusić je rekao kako je javnost krivo protumačila izdvojena mišljenja sedam povjesničara: “Tih sedam povjesničara se u detaljima oko komunističkih simbola ne slaže, dok se u ostalim stvarima slažu s ostatkom Vijeća. U dokumentima smo donijeli zaključak da su sporni komunistički simboli pod kojim su se činili zločini.”

“Moje mišljenje je da je Vijeće napravilo jedan veliki uspjeh. Napisali smo dokument koji možda nije idealan, ali je realan. Ove kritike su zapravo pohvala Vijeću jer to znači da smo na dobrom putu. Ovaj dokument za budućnost ostavlja prijepore sa strane”, rekao je Kusić i dodao kako je njegov stav sličan zaključcima ostatku Vijeća: “Ovo je prvi put da su komunistički simboli u Hrvatskoj zabranjeni.”

Aleksandar Stanković je pitao Kusića hoće li nakon zaključka Vijeća sve ostati isto, na što je on rekao kako bi se želio zahvaliti Vladi i premijeru Plenkoviću na državničkom koraku te kako će sada nastaviti rad tako što će se zaključci uskladiti sa sudskom praskom.

HAZU se često bavi pitanjima demografije i pravosuđa

“Sve države u svijetu imaju svoje akademije koji promiču najviše vrijednosti jedne nacije. Ono što je važno da akademije okupljaju najbitnije umjetnike i znanstvenike u jednom narodu”, objasnio je Kusić zašto nam je HAZU uvijek potreban te dodao kako je Akademija ideološki nepristrana.

Na pitanje Stankovića o tome zašto je HAZU reagirao na osudu hercegovačkim generalima, Kusić je rekao kako HAZU nije rekao da ne priznaje presudu Haaga, ali da su bili zabrinuti položajem Hrvata u BiH.

Kusić također ne prihvaća argumente kako se Akademija ne bavi pitanjima demografije i pravosuđa za koje smatra da je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj: “Nigdje se nismo toliko angažirali kao u pravosuđu.”

“Tesla je imao 40 godina kad je primljen u akademiju, a nije imao fakultetsku naobrazbu. Ne bi bilo čudno kad bi netko kao Rimac postao član”, odgovorio je Kusić na pitanje o tome što misli da netko poput Rimca postane njihov kolega. Akademik je također pojasnio kako je udio žena puno veći nego u drugim akademijama diljem Europe.

Puljak daje paušalne izjave

Kusić je na kritike Ivice Puljka i Ivice Đikića rekao kako daju paušalne izjave te da uopće ne razumiju što HAZU radi.

“Akademik Paar ima svoje stavove i oni su legitimni. On govori u svoje ime, a ne u ime akademije”, osvrnuo se na kritike suradnje s Vladimirom Paarom te ponovio više puta kako Paar govori samo u svoje ime te kako su Puljak, Đikić i Boris Jokić paušalni.

Predsjednik HAZU-a je rekao kako je ta institucija referentna točka nacije i da nikad nije bila otvorenija nego sada.

“Pitanje o Istanbulskoj konvenciji se pretvorilo u političko i svjetonazorsko pitanje”, rekao je o svom stavu ovo ratifikacije sporne konvencije.

Strossmayer je po Kusiću učinio Hrvatsku istinski europskom zemljom: “Njegove zasluge su nemjerljive za hrvatski narod, potpuno je zanemareno koliko je on napravio za hrvatski narod”, te je dodao da je Strossmayer bio austrofil: “Nikad on nije bio protiv Austro-Ugarske Monarhije, postoji i teza kako je pomogao politici širenja Austrije prema istoku.”

Đikić je vrstan znanstvenik

“Đikić nije u pravu kad je rekao da sam ja procjenjivao nečiji znanstveni rad. On je vrstan znanstvenik, kao i mnogi za koje nismo čuli”, rekao je Kusić i pojasnio kako se zbog pravila često dogodi da se netko ne primi u akademiju pa zbog toga često budu predmet kritike.

Akademik je rekao kako se on više neće kandidirati za predsjednika HAZU-a, te je demantirao navode kako će se zbog njega dogoditi promjena pravila izbora čelnika te institucije.

Komentirao je i svoj rad u poliklinici Aviva koje je bila povezana s Todorićem te je rekao kako ona nema problema jer se financira iz svog rada.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. Goranka

    Kusić:“Nigdje se nismo toliko angažirali kao u pravosuđu.” Pa što onda treba očekivati od HAZU i Kusića?

Odgovori

Skip to content