(FOTO) 25-ta obljetnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva Split

U Splitu je svečano obilježena 25-ta obljetnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Podružnice Split. Prigodom 25. obljetnice osnutka splitske podružnice, HKLD Split i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, odnosno Katedra za dogmatsku teologiju KBF-a su organizirali znanstveni simpozij ECCE HOMO! MEDICINSKI I TEOLOŠKI PRISTUPI. Simpozij je održan na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu 16. ožujka 2018. godine. Na skupu su govorili poznati liječnici i teolozi koji su svoja izlaganja (medicinska i teološka) povezali sa slikama križnoga puta Isusa Krista. Dvorana KBF-a Split je bila pretjesna za sve one koji su htjeli čuti živu riječ liječnika i teologa.

P2430986

Slika 1. Dvorana KBF-a za vrijeme znanstvenog simpozija

Prof. don Ante Mateljan je uredio Zbornik radova znanstvenog skupa ECCE HOMO! MEDICINSKI I TEOLOŠKI PRISTUPI. Zbornik ima 375 stranica, obogaćen je slikama i grafikama postaja Isusovog križnog puta. Autor slika je prof. dr. Vedran Radonić a grafike je izradila doktorica Desa Bakalić.

Slika 2. Zbornik

Slika 2. Zbornik radova

U subotu, 17. ožujka je u Katedrali Uznesenja Marijina – sv. Duje održana Sveta misa zahvalnica koju je predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić. Pjevanje je predvodio bogoslovski zbor pod ravnanjem mo. Ivana Urlića.

Slika 3. Zajednička fotografija

Slika 3. Zajednička fotografija nakon mise u katedrali

Nakon svete mise je u Domenikanskom samostanu predstavljena monografija U Gospodina se uzdaj i čini dobro. Monografiju U Gospodina se uzdaj i čini dobro, o 25 godina HKLD-a Split, je priredio prof. don Ante Mateljan, duhovni asistent Podružnice u Splitu. Aktivnosti HKLD – a Podružnice Split, tijekom 25 godina, bile su: predavanja, tribine, simpoziji, duhovne obnove, obiteljska druženja, hodočašća, predstavljanja knjiga, „okrugli stolovi“ i društvene aktivnosti, kao što su priopćenja, sudjelovanja u manifestacijama za Dan života, u Hodu za život, na Dan bolesnika i slično. Aktivnosti su bile stručnog, društvenog i duhovnog karaktera. U monografiji su nabrojene aktivnosti i karakter djelovanja.

Slika 4. Naslovnica monografije

Slika 4. Naslovnica monografije HKLD-a Split

U palači Skočibušić je, također povodom 25-te godišnjice, otvorena izložba “Medicina Sacra”. Organizatori izložbe su: Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, HKLD, Podružnica Split i izdavačka kuća Verbum (u sklopu Dana kršćanske kulture). Na otvaranju su govorili prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović, Silvija Brkić-Midžić, kustosica, i prof. don Ante Mateljan.

Slika 5. Katalog

Slika 5. Katalog izložbe “Medicina Sacra”

Kolegice i kolege iz cijele Hrvatske su došli na obilježavanje 25-te godišnjice HKLD-a Split te sudjelovale u svim događanjima. Doc. dr. sc. Meri Matijaca, predsjednica Podružnice Split, je zahvalila kolegicama i kolegama na sudjelovanju u proslavi i na uručenim darovima. Prof. dr. sc. don Ante Mateljan i prof. dr. sc. Kajo Bućan su zahvalili svima na trudu, na donacijama i potpori da obilježavanje 25-te godišnjice bude radno, svečano i dostojanstveno. Prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica, predsjednica HKLD-a, je zahvalila na doprinosu Podružnice Split HKLD-u i izrazila nadu da će Hrvatsko katoličko liječničko društvo i u budućnosti promicati kršćanske vrijednosti u svakodnevnom radu i životu.

Slika 6.

Slika 6. Prof. dr. sc. don Ante Mateljan

Obilježavanje 25-te godišnjice je zaključeno zajedničkim ručkom i druženjem.

Dr. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content