Hrvatska udruga Benedikt: Na Žnjanu nam treba obilježje dostojno posjeta svetog Ivana Pavla II, velikog pape i prijatelja Hrvatske

Već četiri godine, Hrvatska udruga Benedikt upozorava na problem devastiranog Žnjanskog platoa, te o potpunoj nebrizi i izostanku bilo kakvog održavanja na istočnom, napuštenom i zapuštenom, dijelu Žnjana sve do Duilova. U sklopu VIDIK festa 2016. održan je okrugli stol na ovu temu uz sudjelovanje predstavnika Županije, Kotara Žnjan, Hrvatske udruge Benedikt, ali bez službenog sudjelovanja predstavnika Grada Splita.

Stoga nas je obradovao pristup gradonačelnika Krstulovića Opare, koji očito dijeli naša razmišljanja. Izrazili smo zabrinutost, ne bez razloga, da se u žurbi ne zaboravi na uspomenu dolaska velikog pape i sveca, Ivana Pavla II, jer spomenuto obilježje nije predviđeno u predlošku za natječaj. Dogradonačelnici Jeleni Hrgović predlagali smo da se dogovori dopuna s autorima natječajnog rješenja, ako njihov rad ne uključuje obilježje ove velike i drage uspomene. Srećom, autori pobjedničkog natječajnog rješenja, iz projektnog biroa arhitekta Ante Kuzmanića, predvidjeli su mjesto uspomene na lokaciji povezanoj s crkvom Gospe od Žnjana, što je još bolje rješenje, zbog preizgrađenosti, od mjesta na kojem se sada (privremeno) nalazi križ. Zahvalni smo im, jer sada s optimizmom možemo gledati i pratiti daljnji razvoj događaja.

don ivan simunic

U međuvremenu je stigao prijedlog župnika Župe svetog Ivana Krstitelja Trstenik don Ivana Simunića kojim predlaže, uz obilježje kod Gospe od Žnjana, izgradnju  kapelice na mjestu s kojeg nam se obratio papa Ivan Pavao II. Razlozi su više nego razumljivi; zbog posebnog odnosa hrvatskih vjernika prema Ivanu Pavlu II  kojega smo na poseban način doživljavali kao oca u ljubavi prema nama i domovini, a sada mu se utječemo kao svecu i našem zagovorniku na nebu. Hrvatska udruga Benedikt ovim putem želi predložiti cjelovito rješenje dostojno veličine i snage osobe koja je snažno obilježila našu prošlost  i bila snažna potpora na našem  putu  slobodne, neovisne i demokratske države.

1. Na mjestu sadašnjeg križa predvidjeti kapelicu, a potrebne parametre (uključiti ih u izmjene urbanističkog plana) prepustiti autorima natječajnog rješenja Žnjana uz konzultacije s predstavnicima Nadbiskupije. Poželjno bi bilo da isti autori izrade prijedlog arhitektonskog rješenja ili rješenje istog zatražiti putem natječaja.

2. Na lokaciji obilježja kod crkve Gospe od Žnjana, voditi brigu da kontaktne površine drugih namjena budu predviđene i za korištenje potreba vjerskih manifestacija s mnoštvom vjernika iz razloga koje smo već objasnili. Brojnost vjernika možemo očekivati u prigodi povijesne obljetnice dolaska Njegove Svetosti na Žnjan kao i obljetnice proglašenja svetim.

Vide Popović, dr. med., predsjednik Hrvatske udruge Benedikt

Split, 20. ožujka 2018.

Odgovori

Skip to content