Podignimo kapelicu u spomen na Papinu misu na splitskom Žnjanu

Nekoliko metara visok Papin križ, uz pripadajuće šetalište nazvano po Ivanu Pavlu Drugom, jedini je simbol koji podsjeća na povijesni događaj kad je papa Wojtyla 4. listopada 1998. na Žnjanu služio svečano misno slavlje pred pola milijuna vjernika.

Pišući prije nekoliko mjeseci o najavi rušenja objekata na platou, spomenuo sam kako bi takvu sudbinu mogao doživjeti i Papin križ. U međuvremenu, Žnjan je potaracan, a zatim je raspisan i natječaj za buduću viziju dužobalne zone na kojem je prvo mjesto osvojila ekipa mladih stručnjaka iz Arhitektonskog biroa “Ante Kuzmanić” s idejom javnog kupališta i urbane šume s rekreacijskim sadržajima.

Prema prvonagrađenom rješenju, Papin križ premješta se istočnije, kod crkvice Gospe od Žnjana.
– On je danas na nespretnome mjestu budući da nema pravu pozadinu, pa smo predvidjeli jedan park do crkvice Gospe od Žnjana koji bi mogao služiti kao ledina za vjenčanja na otvorenome. Slično kao Sustipan, s križem koji bi se premjestio do crkve, i to bi bio polivalentan prostor za razna događanja – objasnio je za naš list arhitekt Ivan Jurić iz pobjedničkog tima.

Što će onda ostati na mjestu na kojem je Sveti Otac predvodio misu, prvu i najvjerojatnije zadnju koju je jedan Petrov nasljednik služio u Splitu? Odgovor nam je ponudio don Ivan Simunić, župnik župe svetog Ivana Krstitelja na Trsteniku, na čijem je teritoriju i sadašnji Papin križ.

– Mislim da bi bilo jako lijepo, kad se najavljuje micanje toga križa, na primjereniji način obilježiti mjesto na kojem je sveti papa Ivan Pavao Drugi slavio povijesnu misu. Mnogi i ne znaju što postojeći križ predstavlja, a često se za jakog vjetra znao i ljuljati. Po meni bi bilo idealno na postojećem postamentu podići kapelicu obloženu u kamen, u njezinoj niši postaviti kip svetog Ivana Pavla Drugog, te na spomen-ploči napisati da je tu papa služio misu 4. listopada 1998. u povodu obilježavanja 1700. obljetnice od osnutka Splita i mučeništva splitskog nebeskog zaštitnika sv. Dujma – naglasio je don Ivan.

Njegovu je ideju skicirao umjetnički nadareni don Ante Delić, župnik u Srinjinama. Kapelica bi izgledala poput tradicionalnih dalmatinskih kamenih građevina koje krase mnoga zavjetna mjesta koja su obilježavali naši preci, a podižu se i u naše doba u čast svetaca ili kao spomen na pojedine važne događaje.

U ovom slučaju na Žnjanu riječ je i o svecu i o povijesnoj memoriji. Don Ante je u skici predvidio da se na sadašnji postament, koji je visok oko 1,3 metra, podigne kapelica visine otprilike dva i pol metra. Bila bi na zadnjoj, trećoj etaži četvrtastog “temelja” i sa svih strana dimenzije bi joj bile 125 centimetara.

Križ bi bio visok 75 centimetara i širok 55 centimetara. U niši bi mogao biti papin kip ili, na primjer, njegove moći u nekom umjetničkom relikvijaru. Na tom bi se mjestu svake godine mogla služiti i misa na dan kad je Ivan Pavao Drugi pohodio Split.

O toj ideji do sada su se vodili neformalni razgovori u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a spomenimo kako je Hrvatska udruga “Benedikt” početkom veljače tražila od Grada, kao raspisivača natječaja za Žnjan, da u realizaciji odabranog rješenja omogući izmjene koje će zatim omogućiti dostojno spomen-obilježje na boravak svetog pape Wojtyle, i to baš na Žnjanu.

– Može se povjeriti autoru prvonagrađenog natječajnog rada da ga dopuni odgovarajućim obilježjem ovog događaja – zaključili su iz “Benedikta”, a nama se čini da bi to mogla biti upravo ideja o kapelici kakvu su razradili don Ivan Simunić i don Ante Delić.

Izvor: Ivan Ugrin/Misija

1 comment

  1. zeljko zecic

    Papa Ivan Pavao II najveći od svih zaslužio je Katexralu, za početak ovo ne odlična ideja.
    BOG vas blagoslovio
    Željko Zečić

Odgovori

Skip to content