Raspudić: Jasenovac je mjesto velikog zločina i laži; Jokić: Hrvati su bili najveći antifašisti u Jugoslaviji

U HTV-ovoj emisiji Peti dan razgovaralo se o Jasenovcu, odvojenim komemoracijama te kontroverzama oko broja žrtava.

Aleksandar Musić je istaknuo kako je bolje da su išli odvojeno nego da su hodali u istoj koloni i potiho komentirali i migoljili se. “Najmanje se govori o žrtvi i zločinu, a to bi trebala centralna točka ove teme. Uvijek se Jasenovac stavlja u odnosu prema Srbiji, mislim da se Hrvatska treba suočiti s Jasenovcem radi same sebe. Treba biti jasno da je to jezivo mjesto, mjesto koncentriranog zločina gdje je holokaust dosljedno proveden. Tu je bila riječ o genocidom nad Srbima i Romima”. 

“Broj ustaša nikad nije prošao brojku od 40 tisuća ljudi, i neka buda pouka za budućnost koliko zla može učiniti svom narodu i drugima tako malen broj ljudi”, rekao je Musić

Nino Raspudić je također istaknuo da je Jasenovac mjesto zločina, ali da ga treba istraživati, a da oni koji pri tom govore da se radi o reviziji povijesti ne znaju što je historiografija, koja uvijek iznova istražuje. 

“Jasenovac je mjesto velikog zločina, ali i mjesto velike laži.  Jedini koji se suprostavio srpskoj mitomaniji u Jugoslaviji bio je Tuđman i to dok je još bio dio komunističke nomenklature. Broj je nekako spušten na 83 tisuće iako se i dalje pokazuje da je dio imena dupliciran, da neki tu opće nisu umrli”, rekao je Raspudić koji smatra da bi u Hrvatskoj trebalo pokrenuti jedan veliki znanstveni projekt.

“Ne sviđa mi se ideja o uključivanju Srba jer ispada da tada priznajemo kako nismo dorasli sami istražiti istinu o Jasenovcu te da nam trebaju supervizori iz Srbije.  Jasenovac bi trebalo otvoriti stručnjacima kako domaćima, ali i onima sa zapada i to kako bi se izbili argumenti moralnih kamatara”, smatra Raspudić. 

Boris Jokić istaknuo je da je Jasenovac mjesto zločina, a ne mjesto laži. Laži su, rekao je, u centrima moći koji kalkuliraju činjenicama u političke svrhe.

“Žalosno je što politika radi i kako se Hrvatska odnosi prema antifašističkom nasljeđu. Ono je osnova hrvatske državnosti i putem antifašističkog pokreta, Hrvatska je stala na stranu dobra i sa saveznicima se usprotivila zlu kao što su fašizam, nacizam, a posebice ustaški režim koji je bio genocidan, gubitnički, rasistički i izdajnički”, rekao je Jokić te zaključio kako su se i u komunističkom režimu događali zločini, ali da je to bio manje rasistički, genocidan, gubitnički i izdajnički karakter režima.

Petar Tomev Mitrikeski smatra kako nismo postignuli objektivnu istinu u društvu o tome što se dogodilo u Jasenovcu te da stoga podržava ideju Ivana Zvonimira Čička o osnivanju međunarodne komisije.

Aleksandar Musić rekao je da kod NDH-a nema razlikovanja između države i režima jer toga nije bilo. “Bila je riječ o 400 ljudi koji su došli na kamionima u Hrvatsku i zauzeli policijske, vojne i upravne funkcije u toj zemlji. To nije bila hrvatska nego nacistička paradržava. Neka mladi znaju da su ustaše ulazili u saveze s četnicima”, rekao je.

Na to se nadovezao Raspudić koji je podsjetio da su i partizani surađivali s četnicima te da kad se govori o ratovima da onda ne bi govorio o terminima dobra i zla. Zanimljivo je smatra, što naši komunisti nisu digli revoluciju protiv Nijemaca sve dok isti nisu napali SSSR.  

“Priču oko Jasenovca treba rasčistiti kako bi se odvojila velikosrpska i komunistička propaganda od onog što se stvarno dogodilo. Žrtve NDH-a koriste se  kao paravan za provođenje komunističke dikature u Jugoslaviji”, rekao je Raspudić te zaključio kako na kraju ispada da je Srbija jedini sljednik NDH-a čiju dokumentaciju drže u svojim arhivima i ne žele je predati. 

Mitrikeski je upozorio da se zbog Jasenovca i NDH stalno etiketira hrvatski narod i nameće mu se kolektivna krivnja. Na to je reagirao Musić koji je rekao da kolektivnu krivnju Hrvatima nabijaju oni koje govore o hrvatskoj vojsci koja je poginula na Bleiburgu.

Mitrikenski je prebacio Musiću da još uvijek na temelju jugoslavenske historiografije objašnjava razdoblje NDH te da dok to ne zamijeni s relevantnom hrvatskom historiografijom, neće doći do istine. “Zašto ne smijemo otvoreno govoriti i o pozitivnim stvarima koje su se dogodile u NDH?”, upitao je.

U raspravu se uključio i Jokić koji je rekao da kad govorimo o poztivnim stvarima tada treba reći da su Hrvati bili najveći antifašisti u Jugoslaviji i da su to činjenice koje treba baštiniti.

Raspudić je na to reagirao, rekavši kako Hrvatska nije nastala zahvaljujući Jugoslaviji, upravo suprotno, jedva se isčupala iz te tvorevine kada ju je napala JNA kao sljednica te iste Jugoslavije. 

2 comments

  1. Berislav

    Ne vrijedi sve u detalje čitati Raspudić i Raspučin lovly russian Quin Ok?

  2. Anđeo

    “JOKIĆ” bi tribao biti fer, i ne vrijeđati One, koje je zločinački diktatorski režim zločinca tita, komunista, udbe, jna i kosa progonio,ubijao i zlostavljao. TITO JE SA SVOJIM TITIĆIMA I “ANTIFAŠISTIMA” , JNA I ČETNICIMA POSLIJE RATA, OD1945 -DO 1990 BEZ SUDA I ZAKONA UBIO 1.200.000 DJECE,TRUDNIH MAJKA,CIVILA I ZAROBLJENIKA,KOJI SU SE PREDALI POSLIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA I BILI VEZANI ŽICOM I TAKO UBIJANI! ZAR IMA JOŠ ONIH POLITIČARA KOJI MISLE DA MOGU NAŠU DJECU KOJA NE ŽELE RAT, MOBILIZIRATI I GONITI U RAT A KAD RAT ZAVRŠI NA TOJ SE DJECI KOLJUĆIJIH IŽIVLJAVATI? DRUGOVI POLITIČARI, PRVI STE KADA SE ULAZI U VLAST I TRAŽITE VLAST, A KAD ZALUTATE OPET MI I NAŠA DJECA U VAŠIM ŠUPLJIM “ANTIFAŠISTIČKIM” GLAVAMA MORAMO BITI LIKVIDIRANI BEZ SUDA I ZAKONA,TO JE SVE POKAZALA JUGO VOJSKA I ČETNICI DEVEDESETIH U VUKOVARU ŠKABRNJI I DILJEM LJEPE NAŠE KAO I U SREBRENICI ITD! Ako ste anti fašisti i demokrati, otvorite ARHIVU ,U KOJU VI IMATE UVID, A OD NAS JE KRIJETE,DA NEBI VIDJELI VAŠE “POŠTENJE”, KOJE STE STEKLI OD 1945 -1990 ,ZATVARAJUĆI “ZLE” LJUDE PO GOLOM OTOKU, ZENICI ,GRADIŠCI I OSTALIM KAZMATIMA.!

Odgovori

Skip to content