U Splitu predstavljen roman “Žetva u polju otrova”

U dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, u četvrtak, 12. travnja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu i Hrvatske udruge Benedikt predstavljen je roman „Žetva u polju otrova“ novinara i publiciste Ante Guge.

Knjigu je uz autora predstavio Pero Mioč, scenarist, redatelj i književni prevoditelj. U ime organizatora nazočne je pozdravio Trpimir Jurkić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu, koji je i čitao ulomke iz knjige, i Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Na 362 stranica, cijeli roman je podijeljen na  22 poglavlja koji su prožeti grčevitom borbom: za obitelj i njezinu egzistenciju, za vjeru, nacionalni identitet, čast, ponos, za goli život, a u konačnici za teritorijalni integritet i slobodu domovine. Kompleksna je to priča o sudbini nekoliko generacija jedne obitelji iz Dalmatinke zagore koja se događa u dvama razdobljima. 1990-tih i 60-ak godina prije u Kraljevini Jugoslaviji. Iako se radi o sadašnjosti i daleke prošlosti radnja ih povezuje istom poveznicom – neriješenim hrvatsko-srpskim odnosima koji sudbinski utječu na život i postupke glavnih likova. Međunacionalni odnosi glavna su potka ovog romana, koji kulminira krvavim ratom koji na kraju završava međunarodnim priznanjem Hrvatske države u kojem je presudnu ulogu imala Crkva. Roman dobiva na uvjerljivosti i zbog toga što autor problematizira niz podataka usuglašenih sa stvarnim, krvlju povezanih povijesnih događaja, te detaljnim opisima ratnih strahota i tragičnih sudbina.                                               

Tekst i foto: Ivica Luetić    

Odgovori

Skip to content