Objedinjeni hitni bolnički prijem u KBC-u Split: ‘Sudbinski projekt svih nas’ bi 2022. godine mogao biti gotov

Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP), kako ga zamjenik ravnatelja dr. Julije Meštrovićnazvao – sudbinski projekt svih nas, bi 2022. godine mogao biti gotov, s tim da novce rezervirane iz EU fondova moraju početi trošiti najdalje 2020. godine. Ako se ne počnu trošiti, tih 31 milijun kuna će propasti.

Projekt je vrijedan 80 milijuna kuna, a osim EU fondova, s 10 milijuna kuna participirala je Županija, dok je 39 milijuna kuna osigurala Vlada.

– Mi novac imamo, najvažniji preduvjet da dobijemo vlasništvo nad 55 tisuća kvadrata smo riješili s Gradom. Time smo dobili odriješene ruke i sada kada je sve finalizirano nakon sjednice Vlade u Splitu, krećemo s izradom dokumentacije za što će nam trebati godinu dana – sretan je ravnatelj KBC Split dr. Ivo Jurić.

Upravo to zemljište vrijedno 293 milijuna kuna je, dodao je, omogućilo najbolje mjestu, između dječje hitne ambulante i ‘plućnog’.

Zadovoljstvo što će u sklopu OBHP-a biti i Zavod za hitnu medicinu izrazio je ravnatelj dr. Leo Luetić.

– Ovo rješenje je veliki iskorak, jedino će kod nas biti tako, bit ćemo perjanica u Hrvatskoj – nabrajao je Luetić.

Što se tiče pristupnih cesta, bit će s dvije strane, s južne strane te sa sjeverne, s Poljičke ceste uz Novo rodilište.

Meštrović je kazao u jednom trenutku da smo imali i sreću što nismo imali ranije OHBP jer ćemo sada dobiti najbolje.

Sve se, inače, radi u suradnji s radnom skupinom Ministarstva zdravstva.

Da bismo plastično prikazali što znači OBHP poslužit ćemo se primjerom bolesnika koji dođe s bolovima u trbuhu: on se doslovce ne miče s postelje na koju je smješten, doći će njemu internist i kirurg, obaviti ultrazvuk i ako mu je potrebna operacija, tu je operacijska dvorana, anesteziolog obrađuje…

Spreman je i kadar, tu je 14 specijalizanata, a četiri specijalizacije su raspisane.

Uprava KBC-a je poslala Vladi i prijedlog za garažu kako bi riješili i problem parkinga. 

Dodajmo da se vodstvo bolnice pohvalilo i s drugim projektima, od uređenja bivšeg rodilišta na 2500 kvadrata gdje će se objediniti traumatologija i ortopedija, što će biti gotovo za godinu dana, uvodi se dentalna medicina, energetski će obnoviti ‘plućno’, odobrenje je stiglo, kroz nekoliko mjeseci će će u cijelosti početi  transplantacija matičnih stanica…

Izvor: dalmatinskiportal.hr

Odgovori

Skip to content