Devetogodišnji Cesare oduzet majci i predan ocu

Ovrha nad devetogodišnjim Cesareom Avenatijem je provedena. Kako je javila novinarka HRT-a Anita Markovina, dijete je oduzeto majci i nasilno ugurano u auto. Splitska policija je nakon završetka prosvjeda, na kojem su se jutros okupili građani zbog ovrhe nad Cesareom, privela dvije osobe. 

Na jednoj audiosnimci se čuje kako Cesare viče da ne želi ići u Italiju, već ostati s majkom. Zbog te je snimke u policiju na razgovor privedena dječakova teta, Vanja Kuluz.

Policija u svom priopćenju tvrdi da jednu osobu sumnjiči zbog kaznenog djela neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja, a drugu zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Navode da su se u primjeni zakonskih ovlasti prvenstveno rukovodili načelom razmjernosti, kao i da su u postupanju primijenili najblaže policijske ovlasti.

Odvjetnik Nine Kuluz, Mišo Živaljić nakon ovrhe ustvrdio je da u Hrvatskoj nismo dorasli zaštiti dječjih i ljudskih prava, kao i da nema kvalitetnog ovršnog i obiteljskog zakona kao ni pravilnika o provođenju ovrhe.

Djeca nisu putni koferi, a ni slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti, kazao je Živaljić.

Prosvjed na Pujankama počeo je ujutro sa znatno manjim brojem sudionika nego prije godinu dana kada je bio prvi pokušaj odvođenja dječaka ocu u Italiju. Sudionici prosvjeda podijelili su se u dvije skupine i dio njih zatvorio je izlaz s ceste. 

Susjedi kažu kako je Cesareovo odvođenje bilo strašno i stresno jer je dječak vikao, bilo je toliko očito kako ne želi da ga odvajaju od majke.

Susjedi malenog Cesarea kažu da je prilikom njegova odvođenja plakao cijeli ulaz, a nakon što je na silu uguran u automobil, kolona vozila krenula je preko zemljanog dijela i izišla na četverotračnu brzu cestu kojom se izlazi iz Splita. Kada su prosvjednici shvatili da im je dječak doslovno odveden iza leđa, sjurili su na drugu stranu i izišli na brzu cestu koju su uspjeli blokirati nekoliko minuta sve dok ih policija nije maknula i dok nisu shvatili da je za tako nešto prekasno jer je automobil s dječakom otišao.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u BiH, zatim se vratila u Split, a dječakov otac dva je puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju pred njezinom je kućom bio organiziran velik prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. Ona je odgođena jer sud nije dječakovu ocu osigurao prevoditelja. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina osuđena je na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Cesare je u nedjelju zbog bolova u trbuhu završio na Dječjem odjelu KBC-a Split gdje je bio zadržan sve do jučer popodne kada je otpušten iz bolnice na kućnu njegu. Liječnici su savjetovali da dječak odmara i miruje. 

Njegova teta rekla je da su liječnici uočili psihosomatske simptome zbog stresa kojem je izložen.

Majka Nina Kuluz danas se mora javiti talijanskom sudu jer je osuđena zbog otmice.

Izvor: hrt.hr: Foto: fah

Odgovori

Skip to content