Nadbiskup Barišić na proslavi 500. obljetnice dolaska Hrvata u Molise

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić na poziv mons. Gianfranca de Luca, biskupa moliških Hrvata i don Angela Giorgetta, župnika San Felicea del Molise pohodio je zajednicu Hrvata u talijanskoj pokrajini Molise za veliki jubilej – 500. obljetnicu dolaska Hrvata u taj kraj.

Moliški Hrvati su priznata povijesna jezična manjina na području južne Italije u pokrajini Molise, po kojoj su i dobili naziv „moliški“. U šire područje južne Italije Hrvati su stizali u 15. i 16. stoljeću bježeći pred Turcima s druge obale Jadrana iz podbiokovlja, točnije s područja između rijeke Cetine i Neretve. 

Danas još žive u tri sela koja se nalaze oko 40 km zapadno od luke Termoli u Apeninima, a svako selo u nazivu ima i hrvatsku inačicu: Acquaviva Collecroce je hrvatski Kruč, San Felice del Molise je Štifilić ili Filič, a Montemitro ima hrvatski naziv Mundimitar.

Danas u sva tri moliškohrvatska naselja živi manje od 2000 stanovnika, te je time ova najstarija Hrvatska dijaspora ujedno i najmanja. Mons. Barišić pohodio je sva tri mjesta, obišao je sve crkve i susreo se s načelnicima i mještanima koji su ga u svakom od ovih mjesta svečano i srdačno dočekali.

U spomen 500. obljetnice dolaska Hrvata u Molise priređen je i bogat kulturno-zabavni program, a središnji dio cjelokupne proslave bilo je euharistijsko slavlje u San Feliceu, kojeg je predvodio nadbiskup Barišić u zajedništvu sa mons. Gianfrancom de Luca, biskupom biskupije Termoli-Larino, župnikom don Angelom Giorgietta, don Mariom Popovićem, studentom Splitsko-makarske nadbiskupije koji radi u Državnom tajništvu Svete Stolice, don Gabrijelom Kamberom, nadbiskupovim tajnikom, fra Petrom Milanović-Trapo, bivšim župnikom Kruča, fra Dušanom Morom i ostalim svećenicima. 

Također, na euharistijskom slavlju su bili prisutni talijanski državni službenici, kao i gđa. Mirjana Božić, opunomoćeni ministar i izaslanica gospodina Jasena Mesića, Hrvatskog veleposlanika u Italiji, te gosp. Ivo Tomasović, gradonačelnik grada Omiša sa svojim suradnicima. Naime, grad Omiš i San Felice su gradovi prijatelji već 15 godina.

Nadbiskup Barišić je u homiliji spomenuo da su pradjedovi moliških Hrvata bježali pred Osmanskom najezdom i time ne samo spašavali svoj život nego i svoje najveće bogatstvo u kojem i dan danas žive njihovi sinovi i kćeri, a to je vjera u Krista raspetoga i uskrsloga. Napustili su svoje domove i svoju domovinu, ali u Moliseu su našli svoj novi dom i drugu domovinu.

Dom je tamo gdje žive braće i sestre. Kao kršćani, susreli su svoju braću i sestre različitog jezika i kulture, ali članove iste Božje obitelji – Crkve Kristove. Istaknuo je kako je često lakše skupljati materijalnu pomoć za ugrožene, nego prihvatiti osobu. Osvrćući se na nedjeljno evanđelje u kojem žena biva ozdravljena nakon što je dotaknula Isusa, naglasio je neizmjernu važnost ovih božanskih dodira koje i sami možemo činiti preko solidarnosti, ljubavi i brige za naše bližnje i njihove svakodnevne poteškoće. 

Ohrabrio je moliške Hrvate da i dalje svojom kulturom i tradicijom obogaćuju i Crkvu i društvo, te da budu ponos Hrvatskog naroda i bogatstvo svoje nove sredine. Na starom Hrvatskom jeziku s moliškim dijalektom pozvao ih je da ne zaborave Hrvatski jezik – „Nemojte zabit naš lipi jezik“ – kao i onaj materinski jezik, jezik vjere.

U poslijepodnevnim satima u prostorijama dijecezanskog muzeja grada Termolija mons. Barišić je prigodnim govorom svečano otvorio izložbu koja je posvećena Hrvatskoj manjini u Moliseu pod naslovom: „Incipit: radici e arte di un popolo“. O važnosti ove izložbe i njenom značaju progovorili su još i gradonačelnik Termolija, generalni vikar biskupije Termoli-Larino i voditelj Odsjeka za kulturna dobra biskupije Termoli-Larino. Svi događaji uvelike su bili popraćeni od strane talijanskih medija.

Proslavu moliških Hrvata uzveličali su i hodočasnici iz Hrvatske. Tako je u programu sudjelovao i župni zbor iz župe sv. Stjepana – Opuzen, koji je svojim dolaskom i pjevanjem uzveličao ovaj jubilej budući da već dugi niz godina predstavnici Hrvata iz Molisea sudjeluju na maratonu lađa na Neretvi, čime se prisjećaju prelaska njihovih pradjedova na drugu obalu Jadranskog mora. Također, i fra Petar Milanović-Trapo je stigao s grupom hodočasnika iz Splita.

Na kraju ovog pohoda župnik don Angelo Giorgetta zahvalio je svim hodočasnicima i nadbiskupu Barišiću na pohodu i riječima vjere i nade, te je najavio svoj dolazak s moliškim Hrvatima na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će biti u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018.

Izvor: MISIJA / SMN – GABRIJEL KAMBER

Odgovori

Skip to content