Manifestacija Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju završila s “Lovcima na tenkove”

  • Written by:

Manifestacija Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt službeno je zatvorena u ponedjeljak, 19. studenog 2018. godine, s predstavljanjem knjige Lovci na tenkove splitskog književnika Igora Petrića.

U ispunjenoj dvorani Dominikanskog samostana najnoviju knjigu Petrićevih ratnih priča i novela predstavili su uz autora, novinar i književnik Mladen Vuković, kazališna i književna kritičarka prof. Jadranka Huljev i prof. Silvana Dragun. Program je u glazbenom dijelu pratio mješoviti vokalni ansambl Elektrodalmacija s nekoliko prigodnih pjesama, a odabrane ulomke iz knjige čitao je splitski glumac Trpimir Jurkić.

Sam autor je u svom izlaganju ukazao problem (ne)prikazivanja igranih filmova iz Domovinskog rata koji su nam itekako potrebni, naglasivši da bi kao pisac vrlo rado sudjelovao u jednom takvom projektu. Mladen Vuković je isto primjetio i naglasio bogat scenski element u Petrićevom opusu te da je najnovija knjiga Igora Petrića, premda se radi o ratnoj tematici, puna nade, optimizma i slave. Ona prikazuje hrvatske borce kao časne mladiće koji su pobijedili strah i smrt. Prof. Huljev je naglasila je da lirske elemente kojima je pisac upotpunio karaktere svojih likova. ‘’U goloj borbi za život svoj i svojih prijatelja junaci ovih priča pokazuju dio svoje lirske prirode i u kratkim trenutcima predaha zamišljaju divna proljetna jutra, sanjare o ljetu na otocima i ljepoti prirode koja ih okružuje’’, istaknula je i zaključila da nam ‘’iz ovih priča postaje nam jasnije zbog čega naši branitelji i njihovi suborci još uvijek proživljavaju rat jer onda nisu imali vremena za to.’’ Silvana Dragun je istaknula da premda se radi o fikciji ‘’ratne priče Igora Petrića svjedoče o stvarnim događajima koji su se dogodili 1993. godine u vojnoredarstvenoj akciji oslobađanja šireg područja Ravnih kotara i zadarskog zaleđa, te da su ‘’Lovci na tenkove’’ nedvojbeno ‘’heroji s etičkim kodeksom svjesni da u ratu nema mjesta za krive korake i poteze.’’ Predstavljači su se složili da ‘’naš Domovinski rat nije u cijelosti opisan i ovjekovječen u velikom filmu, a ovakve priče i junaci iz ovih priča svi mogu biti legende, počevši od Filipa, Jakova, Nikole, sve do kujice Sane koja je spasila jedan ljudski život’’.

Knjigu “Lovci na tenkove” možete kupiti – OVDJE!

Bilješka o piscu:

Igor Petrić, rođen je u Splitu 1960. Bavi se slikarstvom, fotografijom i pisanjem. Od 2003. godine je član Društva hrvatskih pisaca. 1997. godine objavio je prvi roman ‘’Taktička grupa 5’’, 2001. godine drugi roman ‘’Zakon ulice’’, a 2017. izlazi mu zbirka priča i novela ‘’Lovci na tenkove’’. Piše drame, poeziju, eseje i kolumne za portal Croative.net i Na rubu pameti.

Sudjelovao je u Domovinskom ratu kao pripadnik 141. brigade Hrvatske vojske na zadarskom bojištu 1993. godine.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content