Tjedan sjećanja započeo tribinom „Transgeneracijski prijenos psihotraume (utjecaj PTSP-a na obitelj)“ u Kaštel Kambelovcu

  • Written by:

Tribina “Transgeneracijski prijenos psihotraume (utjecaj PTSP-a na obitelj)” na kojoj su izlagale prof. dr. sc. Dolores Britvić i prof. psihologije Neda Pleić privukla je u Bratsku kuću u Kaštel Kambelovcu branitelje i njihove obitelji, kao i druge zainteresirane Kaštelane. Susret je započeo minutom šutnje za civilne i vojne žrtve obrambenog Domovinskog rata vođenog u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Već treću godinu za redom Mjesni odbor Kaštel Kambelovac je suorganizator “Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju”, istaknula je predsjednica Vijeća mjesnoga odbora Doris Grgurin, koja je i članica Hrvatske udruge Benedikt, glavnog organizatora i inicijatora ove manifestacije. Nakon pozdravnog govora prof. Mate Baruna, koji je nazočne pozdravio u ime gradonačelnika Denisa Ivanovića, zapjevao je kambelovski Mješoviti crkveni zbor Svetog Mihovila arkanđela uz ravnanje č. s. Marinele. Pljeskom su nagrađene dvije prigodne pjesme, a onda je u fokus pozornosti publike došao fenomen PTSP-a čije je simptome zorno opisla dr. Britvić. Rekla je kako se ratni posttraumatski stresni poremećaj teže liječi od civilnog i na žalost je češći kod maloljetnih branitelja nego kod onih koji su kao stariji krenuli u obranu Domovine. Najnovija istraživanja, istaknula je dr. Britvić, govore o tome da posttraumatski stresni poremećaj izaziva promjene čak i na DNK. Dalje, istaknula je kako je bilo vrlo važno na vrijeme ustanoviti kod sebe i suboraca simptome PTSP-a, da se ne bi dogodio stakleni zid između ratnika i obitelji i šire okoline. Dr. Britvić je naglasila i važnost vrijednosnih sudova koje okolina ima prema ratnim veteranima. Javno priznanje je nužnost i olakšava njihovo uklapanje u svijet poslije rata. Spomenula je i sekundarni PTSP koji obično imaju supruge branitelja, ali i njihova djeca.

O djeci je više govorila prof. Neda Pleić. Upozorila je na potrebu reagiranja na svaku izrazitu promjenu raspoloženje i ponašanja djece. Govorila je o djeci koja suosjećaju s roditeljima i djeci koja se distanciraju od oboljelih roditelja. Neka djeca nastoje biti spasitelji svojih obitelji, a neka su buntovna i imaju osjećaj manje vrijednosti od djece nebranitelja.

Dnevna bolnica splitskog Regionalnog centra za psihotraumu, obavlja već 15 godina zadivljujući posao pomoći braniteljima i njihovim obiteljima. Predavačice dr. Britivć i prof. Pleić dio su tima vrijednih ljudi koji svakoga dana rade i skupljaju empirijska i teoretska znanja o braniteljima i njihovim obiteljima. Poznato je da postoji povećani pobol branitelja, ali i njihovih supruga, u odnosu na ostalu populaciju, kako zbog tjelesnih tako i zbog drugih bolesti (dijabetesa, srčanih bolesti, bolesti štitnjače, depresije, ovisnosti i dr.). Istaknuto je i da su suicidi bili češći kod branitelja koji su bili samci i kod onih koji nisu bili psihijatrijski tretirani već samo po pitanju tjelesnih ozljeda.

Na kraju predavanja nazočni su postavljali pitanja dr. Britvić koja je vrlo precizno i praktično odgovorila na njih. Svježinu i radost ovoj tribini dala su djeca iz dramskog KUD-a “Karol Wojtyla” efektnim recitiranjem pjesme Enesa Kiševića “Velik kao dijete”.

Ana Kurbasa; Foto: kastela.org

Skip to content