Dr. Marko Jukić: Medalja grada Zagreba za veleizdaju!?

  • Written by:

Mediji javljaju da će drug Milanče drugu Budi uručiti Medalju grada Zagreba. Drug Buda će medalju dobiti zbog: veleizdaje, uvođenja embarga na uvoz oružja, uništenih ljudskih sudbina (njegova aktivnost kao suradnika OZN-e, UDB-e). Odluku je donio gradonačelnik drug Milanče.

Na internetu se može naći da je drug Buda (zvani Leka) imao impresivan život: bivši splitski SKOJ-evac, suradnik OZN-e koji je bio svjedok (sudionik?) zločina na Širokom Brijegu, poslije je sudjelovao u otmici emigranta u Rimu, za nagradu je postao šef zadarske OZN-e, nakon toga prebačen u diplomaciju kao suradnik OZN-e gdje je obavljao postavljene zadatke. Bio je zadnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije i kao ministar se zalagao za embargo na uvoz oružja za Jugoslaviju pa je time direktno oštetio Republiku Hrvatsku koju je JNA razoružala. Radio je protiv hrvatske emigracije. Bio je savjetnik dvojice antihrvatskih predsjednika Hrvatske. Također je upitna njegova uloga u Međunarodnom instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES – International Institute for Middle-East and Balkan studies).

Navodi se imovina druga Bude i njegove obitelji pa se može pročitati da je vlasnik skupih i luksuznih apartmana, više vila i ranča u SAD-u. I u Hrvatskoj je dobro zbrinut. Netko je dobro nagradio Budu!?

U pravnoj državi bi drug Buda bio procesuiran ali, nažalost, Hrvatska nije pravna država. Strašno je da se nagrađuje i časti veleizdajnik nacionalnih interesa i osoba koja je sudjelovala u komunističkim zločinima (kao član OZN-e a kasnije UDB-e). Buda je bio dio zločinačke organizacije koja je htjela stvoriti veliku Srbiju. Mišljenje Vlade RH:

“Vlada Republike Hrvatske ocjenjuje da savezni sekretar za vanjske poslove gospodin Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku podjednake odgovornosti za jugoslavensku krizu izjednačavajući agresore Republiku Srbiju i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. Takvi pristrani stavovi gospodina Lončara kulminirali su njegovim nastupom na sjednici Vijeća sigurnosti s porukama o jednakoj krivici i “zajedničkoj nesreći hrvatskog i srpskog naroda instrumentaliziranih na tako žalostan način od strane uzajamno isključivih političkih opcija”. Neprihvatljivo je i žalosno da stanje u Jugoslaviji i napadnutoj Hrvatskoj bolje od gospodina Lončara poznaju, razumiju i tumače diplomati stranih zemalja, što je posebno došlo do izražaja u nastupu američkog državnog sekretara gospodina Jamesa Bakera na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. U skladu s izraženim ocjenama, Vlada Republike Hrvatske odriče pravo saveznom sekretaru vanjskih poslova gospodinu Budimiru Lončaru da djeluje i nastupa i u ime Republike Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske ovom prilikom konstatira da je, za razliku od drugih ministara iz Hrvatske, gospodin Budimir Lončar propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj čime se stavio na stranu protivnika mirnog, demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize.”

Sjednica Vijeća sigurnosti, čije je sazivanje inicirao Buda (kaže: “Bilo je to prvi put u povijesti svjetske organizacije da je neka zemlja samu sebe stavila na dnevni red”) održana je 25. rujna 1991. I uveden je embargo na uvoz oružja.

Buda je bio aktivani u neovisnojHrvatskojkaosavjetnikipodupirateljkomunističko-četničkihigrokaza (u Srbuidrugdje).

Mještani Preka, njegova rodna otoka na kojem je ljetovao, misle o njemu sve najgore zbog njegove uloge u zadarskoj OZN-i zbog koje su ljudi gubili život. Neki svjedoci su svjedočili da je bio zapovjednik tzv. Podvodnih bataljuna koji su hrvatske žrtve kažnjavale tako što bi im vezali kamen oko vrata i bacali u more.

Hrvatsko nacionalno etičkog sudišta je osudilo druga Budu zbog njegove protuhrvatske i protunarodne djelatnosti a drug Milanče ga nagrađuje!?

Kao branitelj i domoljub osuđujem postupak druga Milančeta da se Medalja grada Zagreba dodjeljuje osobi koja je osuđena za veleizdaju.

Žalosno je da branitelji i braniteljske udruge šute!

Dr. Marko Jukić

Skip to content