“Korijeni” – roman o skrivenoj hrvatskoj povijesti

  • Written by:

Prekrasna Hrvatska mala je zemlja s vrlo bogatom, ali i iznimno turbulentnom poviješću. Izgubivši svoju državnu samostalnost prije čitavog tisućljeća, bivala je uvijek dio različitih kraljevstava, carstava, država i režima. Hrvati su morali uložiti mnogo truda kako bi očuvali vlastiti nacionalni identitet, te kulturnu prepoznatljivost na globalnoj svjetskoj karti. Posebno izazovan period u njenoj povijesti bilo je posljednje stoljeće u okviru Jugoslavija, koje su ozbiljno oštetile i ozlijedile hrvatsko nacionalno tkivo. Mnoštvo tragičnih sudbina, izgubljenih života, razrušenih domova, te patnji svih vrsta, bile su sakrivene i nepoznate javnosti. Čak i danas, gotovo četvrt stoljeća od osamostaljenja, postoji velik nedostatak informacija o tom vremenu i otpor otkrivanju istine.

Upravo objavljena knjiga, roman “Korijeni” autora Mikija Bratanića, predstavlja literalni pokušaj otvaranja tih tajnovitih povijesnih škrinja i uronjavanje u skrivene priče kako bi se otkrila i susrela istina.

“Miki Bratanić napisao je vrlo kvalitetan roman, upravo na temu koja je insuficijentna u suvremenoj hrvatskoj književnosti. “Korijeni” su roman zanimljive i aktualne građe, na određeni način sadržajno vrlo hrabro djelo – knjiga hrabrog dosega.” (Đ. Vidmarović)

“Danas samo najhrabriji imaju snage o istini progovarati i pozivati na suočavanje s povijesnim činjenicama kako bi svojoj djeci omogućili zdravu budućnost. Autor knjige Miki Bratanić sve razumije, o čemu ne svjedoči samo ovo sjajno djelo koje će se unatoč današnjici prije ili kasnije probiti na vrhove naše beletristike. To će se dogoditi jer je ovo sjajna knjiga, to će se dogoditi jer je ovo hrabro uzeta tema o kojoj šute naše brojne talentirane kukavice.” (T. Dujmović)

Ovo su samo fragmenti lijepih i pozitivnih recenzija koje su napisali predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, te novinar i publicist Tihomir Dujmović koji su nedavno zajedno sa mnom u Zagrebu predstavili ovaj roman.

“Ovo je moj osobni doprinos u razumijevanju kompleksnosti naše nedavne povijesti, suočavanju s povijesnim istinama, te izgradnji naše bolje budućnosti zasnovane upravo na toj rasvijetljenoj i istinitoj povijesti.

Roman “Korijeni” suvremena je priča u čijoj glavnoj ulozi je mladi tek oženjeni bračni par koji se suočava s vlastitim obiteljskim “kosturima iz ormara”. Oni pronalaze način kako se iskreno u ljubavi suočiti s bolnim trenucima, sve u cilju očuvanja svoje bračne zajednice, ali i svoje budućnosti. To je ljudska životna priča vrlo pozitivnog ——.”

Tako o svojem djelu govori autor Miki Bratanić, aktivan član Društva hrvatskih književnika, koji je godinama amaterski istraživao ovu povijesnu problematiku i oboružan znanjem odlučio ostaviti pozitivan književni trag u osjetljivoj društvenoj temi za koju recenzenti kažu da je “insuficijentna”, dakle ona koja nedostaje.

Ova napeta i uzbudljiva priča idealna je scenarijska podloga za ekranizaciju nekog filma, osobito iz razloga što ova tema nije samo insuficijentna u književnosti, već i u našoj filmskoj produkciji. Po svojim pak porukama te po ljudskom životnom iskustvu pretočenom na njegovim stranicama, ovaj je roman univerzalno i svevremeno književno djelo, te se može na isti način čitati i razumijevati, bez obzira na ideologije, nazore ili pak različita mjesta i vremena izdanja.

Roman “Korijeni” već je privukao pažnju publike, a nakon inicijalnog predstavljanja u Zagrebu, uslijedit će predstavljanja u Rijeci, Splitu i drugim gradovima u kojima se pokaže interes.

Više detalja o autoru i samom romanu možete saznati na internet stranici:

http://www.mikibratanic.com/knjige/korijeni/

Milena Marijan Peranić; Foto: HINA

Skip to content