(FOTO) Glazbeno-scenska večer mladih u Tjednu sjećanja “Hrvatska je riječ koju naučih od majke”

  • Written by:

Mladi naše županije s plamenom ljubavi, istinom u srcu vodili su nas stihom, prozom, glazbom i plesom u zagrljaj Vukovaru i  Škabrnji!

Dan siv i tmuran, olujno jugo opasno je prijetilo da sve podigne nebu pod oblake, a neugodna kiša bila mu je potpora. U  dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu atmosfera je bila potpuno drugačija kao da je proljeće u punom zamahu, šareno, živo, vedro, uzbuđeno, glasno i nestrpljivo, prepuno mladosti, predstavnika četrnaest osnovnih i srednjih škola u pratnji roditelja, mentora, profesora, ravnatelja, prijatelja i kolega. S njima su i budući mladi glazbenici, učenici Glazbene škole Josip Hatze jednako nasmijani, sigurni u sebe zajedno s mladim plesačima u prekrasnim narodnim nošnjama iz KUD-a Jedinstvo. Gotovo četrdeset učenika dječjeg zbora OŠ Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice ponosno su ušetali u dvoranu, zauzeli svoja mjesta i čekali znak za početak nastupa. Pogled na ovu lijepu mladost, našu vjeru i nadu u budućnost  bio je znak da će se večeras ovdje dogoditi nešto veliko i vrijedno sjećanja.

Učenički zbor pod mentorstvom dirigenta prof. Darija Cuculića, pjesmama Vukovar i Moja domovina označio je početak programa. Orilo se iz mladih grla zanosno, srcem snažno i uvjerljivo. Uslijedio je pozdrav i uvodna riječ autorice ovog teksta u ime Hrvatske uduge Benedikt, organizatora ove večeri. Ponos i veliku zahvalnost uputila je mladim sudionicima, voditeljicama, učenicima pjesnicima, piscima, glazbenicima, plesačima i pjevačima jer oni su večeras protagonisti i nositelji svih uloga na pozornici. Oni pišu srcem punim ljubavi, suosjećanja, prkosa, ponosa i nade kao da su bili rođeni kada se sloboda krvlju i žrtvama plaćala. Zanosno pišu o ponosnoj pobjedi, nadi, životu u stihu i prozi. „Ali, kako zahvaliti svim školama osnovnim i srednjim naše županije, mentorima,  profesorima, Glazbenoj školi Josip Hatze,ravnateljici prof. Vesni Alebić, Kulturnom umjetničkom društvu Jedinstvo. koji nam je večeras uistinu poklonio veliku pažnju i srčano se odazvao našem pozivu u 100. obljetnici djelovanja i priprema svečanog obljetničkog koncerta u našem gradu? Hvala od srca našim dobrim znancima, učeničkom zboru OŠ Kaštel Gomilica i njihovom voditelju prof. Dariju Cuculiću. Ipak, posebnu zahvalnost upućujem Ekonomskoj i birotehničkoj školi, ravnateljici prof. Nedi Bartulin u čijoj se knjižnici pripremao ovaj program. Puno više od hvala dužni smo profesorici ove škole, Mihaeli Vukšić čiji je doprinos ovoj večeri, nemjerljiv. Fotografije na pokretnim stalcima su djelo  učenika i profesora Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita. Molim  Vas,  zastanimo na trenutak , zagledajmo se u hrabra lica gorostasa naše obrane, ratne prizore, žrtve Domovinskoga rata“. Zamolila je predstavnica Udruge.

Klavirski duo učenika Glazbene škole Josip Hatze pod klasom prof. Najde Čapalija oduševio je sve prisutne u dvorani sjajnom izvedbom skladbi ruskog kompozitora Valery Gavrilina. Potom, učenici osnovnih i srednjih škola, na poziv voditeljice programa, predstavili su svoje autorske uratke. Četiri simpatične učenice: Ivana, Marita, Paula i Elena vodile su nas svojim poučnim stazama večeri kao iskusni vodiči. Osnovne škole sudionice događaja su: Filip Lukas Kaštel Stari, Mejaši i Pujanke iz Splita, Don Lovre Katića iz Solina, Josipa Jovića iz Aržana, Josipa Pupačića iz Omiša, Kneza Trpimira iz  Kaštel Gomilice. Grmili su osnovci i  srednjoškolci  u svojim stihovima :

„Za  Hrvatsku vi ste srce dali,                                      Vukovar, taj divan grad

borili se do posljednjeg daha.                                     Ušao je polako u sve nas     

Mnogi u tom ratu su pali                                             kao njegova Vuka u Dunav…  

Al’ su ginuli bez imalo straha…..

                                Vukovar još gori

                                 u srcima Hrvata

                                a poruka je uvijek ista

                               NIKAD VIŠE RATA

Mladi plesači KUD- a Jedinstvo slave 100. godišnjicu postojanja, zahvalnost gradu heroju izrazili su plesom iz Gotovčeve opere Ero s onog svijeta. Uživali smo u glazbi, plesu mladosti, ali i njihovoj slikovitoj nošnji. Potom smo se prepustili ugođaju skladbe Londonski trio u C-duru, kompozitora Josepha Haydna i izvedbi učenica na flauti, fagotu i klarinetu pod klasom prof. Marije Bašić Markotić. Srednje škole koje su nam se predstavile u programu su: Opća gimnazija Marko Marulić, Ekonomska i upravna škola, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju,  Tehničko obrtna škola, sve su iz Splita  i Ekonomska škola iz Imotskog.

Izgledalo je, da je  glazbena izvedba Pavane, francuskog kompozitora  Gabrijela Furea i quartet saksofonista pod klasom profesorice Erne Čizmić Rebić, donio smiraj i bio melem za dušu nakon toliko boli i tuge u stihovima naše djece. Pjesmama Svetinje Miroslava Škore i Prijatelji Marka Perkovića Thomsona, dječji zbor zaključio je program glazbeno-scenske večeri.

Jesmo li učinili korak naprijed u memoriji ove lijepe mladosti? Oni su dokaz da smo kao roditelji, odgajatelji, društvo uspjeli prenijeti istinu o Domovinskom ratu. Je li dovoljno? Uvijek možemo više, zato ne želimo stati već nastaviti našu misiju zajedno, uporno, tvrdoglavo, ljubavlju i ciljem za istinu. Brojni radovi koji su nam stigli od petnaest škola, deset osnovnih i pet srednjih zaslužuju svoje predstavljače, ali ograničeno vrijeme programa nam to nije dopustilo. Baš zato, Hrvatska udruga Benedikt otvorila je novu kolumnu na našem mrežnom portalu u kojoj ćemo objaviti sve učeničke literarne radove koje smo ove godine primili (uz suglasnost roditelja). Kolumnu smo učinili prepoznatljivom naslovivši je „I u mom gradu Vukovar svijetli„ sukladno nazivu spomen čina u našem gradu, paljenje svijeća i polaganje cvijeća uz molitvu. Ideja i trud do ostvarenja ovog spomen čina pripadaju našoj sugrađanki, članici naše udruge dr. Vini Rakić. Hvala joj  od srca.

Jer Hrvatska nije zemlja, kamen, voda,

Hrvatska je riječ koju naučih od majke.

I ono u riječi, mnogo dublje od riječi,

i ono dublje s Hrvatskom me veže…

te ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi

i kud god idem samnom

je Hrvatska. (Drago Ivanišević).

Margita Vučetić/hu-benedikt.hr

Skip to content