(FOTO) Svečano otvoren Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

  • Written by:

U ponedjeljak, 11. studenog u prepunoj dvorani Kinoteke Zlatna vrata u Splitu svečano je otvorena osma kulturno-društvena manifestacija Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju koju Hrvatska udruga Benedikt s drugim suorganizatorima organizira na području Splita i drugih gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije. 

Prigodnim govorima obratili su se Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, Jelena Eranović, u ime Koordinacije udruga borbenih postrojbi i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, Marko Miljanić, zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja, Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica gradonačelnika Splita, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Zdravko Vladanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i Miljenko Modrić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske. U glazbenom dijelu nastupili su Klapa Sv. Mihovil i Mješoviti zbor Opće gimnazije “Marko Marulić” iz Splita.

U nastavku donosimo govor predsjednika Hrvatske udruge Benedikt dr. Vide Popovića.

Poštovane hrvatske braniteljice i branitelji,

Cijenjeni članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja,

Uvaženi predstavnici kulturnih, obrazovnih, vjerskih i javnih institucija i organizacija,

Drage dame i gospodo,

iznimno sam počašćen i ispunjen zadovoljstvom što vas osmu godinu za redom, mogu pozdraviti u ime Hrvatske udruge Benedikt u prigodi otvorenja kulturno-društvene manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Ovom manifestacijom prisjećamo se stradanja u tim mjestima u Domovinskom ratu u studenom 1991. godine, a ta dva mjesta simbol su otpora, stradanja i žrtve naše domovine i naroda u nama nametnutom i za nas oslobodilačkom Domovinskom ratu. Kroz događanja u sklopu ove manifestacije prisjećamo se, svjedočimo i progovaramo o ratnim strahotama koja su se dogodila i u mnogim drugim mjestima diljem Lijepe naše.

Drago nam je što je i ove godine pokroviteljstvo nad Tjednom sjećanja vrlo rado prihvatila predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarović. Veseli nas što je uz Predsjednicu ovogodišnji pokrovitelj manifestacije i Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s ministrom g. Tomom Medvedom. Pozdravljam među nama nazočnoga izlaslanika Predsjednice Republike Hrvatske g. Miljenka Modrića, izaslanika Ministra hrvatskih branitelja g. Zdravka Vladanovića, župana Splitsko-dalmatinske županije g. Blaženka  Bobana, zamjenicu gradonačelnika Splita gđu Jelenu Hrgović Tomaš, zamjenika gradonačelnika Splita g. Ninu Velu, gradonačelnike i načelnike te predstavnike drugih gradova i općina s područja naše županije. Pozdravljam predstavnike kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i humanitarnih institucija, organizacija i udruga. Posebno pozdravljam predstavnike udruga iz Koordinacije udruga borbenih postrojbi i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata grada Splita i SDŽ, a večeras će nam se u ime njih obratiti predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja grada Splita gđa Jelena Eranović. Poseban prijateljski pozdrav uz izraze dobrodošlice i zahvalnosti što su i ove godine među nama upućujem našim dragim prijateljima iz Škabrnje na čelu s g. Markom Miljanićem, zapovjednikom Samostalnog bataljuna Škabrnja i heroinom obrane Škabrnje gđom Dankom Dražinom.

Jedan od temeljnih ciljeva, koji nas je motivirao još 2012. godine da krenemo s organizacijom ovakve manifestacije u gradu Splitu, bio je prenijeti mladim naraštajima istinu o događanjima u Domovinskom ratu jer je upravo Domovinski rat i izvojevana pobjeda u njemu temelj današnje suverene i samostalne Republike Hrvatske. Naraštaji koji dolaze i koji će voditi našu domovinu u budućnosti, na toj istini i žrtvi svih onih koji su položili svoje živote, izgubili zdravlje i istinski sudjelovali u obrani naše domovine, moraju graditi našu državu kao državu ugodnog življenja i perspektiva za svakog pojedinca.

Ovogodišnji Tjedan sjećanja osim u Splitu održat će se u Kaštelima, Makarskoj, Trilju, Podstrani, Dicmu, Marini i Cisti, a uz to ćemo posjetiti Vukovar, Osijek, Đakovo i Aljmaš te ćemo 18. studenog sudjelovati u Škabrnji u programu sjećanja na 28. godišnjicu stradanja tog mjesta u Domovinskom ratu. Uz Hrvatsku udrugu Benedikt u organizaciji ovogodišnjeg Tjedna sjećanja sudjeluje još 16 udruga, organizacija, institucija i jedinica lokalne samouprave te im svima zahvaljujem na tome. Hvala i svim onim institucijama koje su nam vrlo rado ustupile svoje prostore za održavanje događanja u sklopu manifestacije. Veliko hvala svima koji su financijski pomogli organizaciju ove manifestacije. Posebnu zahvalnost upućujem svojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske udruge Benedikt koji su nesebično i otvorena srca uložili puno vremena i truda u pripremu i organizaciju događanja u sklopu ovogodišnjeg Tjedna sjećanja.

U sklopu ovogodišnjeg programa održat će se u srijedu, 13. studenog u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu predavanje i izložba „Vukovarske škole u slici i riječi“, a sudjelovat će prof. Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutin Tadijanović u Vukovaru i prof. Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru. U četvrtak, 14. studenog u Sveučilišnoj knjižnici predavanje pod nazivom „Ukradeno djetinjstvo  – djeca ubijena u Domovinskom ratu“ održat će povjesničarka doc. dr. sc. Vlatka Vukelić. U petak, 15. studenog u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa imat ćemo bogatu glazbeno-scensku večer učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Hrvatska je riječ koju naučih od majke“. Sutra će u Kaštel Kambelovcu predavanje pod nazivom „Škabrnja u Domovinskom ratu“ održati doc. dr. sc. Ivan Matijević. U nastavku ove večeri monodramu prema istinitoj priči iz Domovinskog rata izvest će gđa Mladenka Gruica i KUU Sv. Kliment te joj i ovog puta zahvaljujem na neumornom i predanom radu kako se žrtva hrvatskog čovjeka kroz povijest nikada ne bi zaboravila. Cjeloviti program možete vidjeti na prezentaciji za vrijeme ove večeri ili letcima koje ste dobili, a detaljnije o programu i pojedinom događaju možete pročitati na portalu Hrvatske udruge Benedikt.

Na svima nama je trajna obveza i odgovornost da uz izgradnju što bolje sadašnjosti i budućnosti promičemo istinu o našoj nedavnoj prošlosti, a ne da nam se događa da se izvrću činjenice vezane uz Domovinski rat. Žrtva svih poginulih naša je trajna obveza da nikada ne dopustimo da se lažima umanjuje sve dobro i naša pobjeda u Domovinskom ratu.

Za večerašnju svečanost zahvaljujem našim domaćinima, Kinoteci Zlatna vrata na čelu s ravnateljicom gđom Danijelom Ćukušić, Policijskoj klapi Sv. Mihovil, Mješovitom zboru Opće gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, gđi Ivani Grubišić za vođenje programa, kolegicama i kolegama iz udruge i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ove večeri. Hvala i svima vama, predstavnicima medija, koji ste došli popratiti otvorenje Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju te se nadam kako će mediji pratiti i događanja narednih dana.

Sve vas pozivam, da u skladu s mogućnostima, posjetite događanja u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju bilo u Splitu bilo u nekom od drugih mjesta. Neka žrtva i naše davanje u organizaciji ove manifestacije bude dijelić zahvalnosti i počasti svima onima koji su nas i našu domovinu zadužili za danas i sutra.

Uvijek pamtimo Vukovar, Škabrnju i svako mjesto koje je propatilo i podnijelo žrtvu u Domovinskom ratu. Živjeli i neka nam živi naša jedina Hrvatska!

Hrvatska udruga Benedikt

Skip to content