U sklopu Tjedna sjećanja održano predavanje “Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu”

  • Written by:

Povodom sjećanja na žrtvu koju su u Domovinskom ratu podnijeli gradovi Vukovar i Škabrnja 14. studenog organizirano je predavanje „Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu“ povjesničarke s hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Vlatke Vukelić.  Emotivni događaj u Sveučilišnoj knjižnici organizirala je Hrvatska udruga Benedikt u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije.

Cilj predavanja bio je senzibilizacija javnosti u tjednu kad se obilježava žrtva na stradanje stanovnika gradova Vukovara i Škabrnje. Poseban naglasak predavanja bio je upućen prema ubijenoj djeci u Domovinskom ratu.

„Brojčano definirano, 402 djeteta izgubila su živote u Domovinskom ratu tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. Treba istaknuti da ih je čak 30 posto poginulo uslijed aktiviranja minskih i ostalih eksplozivnih naprava, a takvih nesretnih događaja je bilo čak i nakon kolovoza 1995. godine“ – objasnila je svom predavanju doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Naglasila je Vukelić da ova brojka još uvijek nije konačna jer nedostaju podaci o broju djece koja se definiraju kao nestala.  „Još otprilike 15 djece se u bazi podataka definiraju kao nestale osobe“ – zaključuje povjesničarka Vlatka Vukelić u jednom dijelu svog predavanja te uz to kaže da se vjerojatno nestala djeca danas nalaze u grobnicama koje tek treba istražiti.

„Treba posvetiti cijeloj problematici jedan širi spektar istraživanja“

Povjesničarka Vlatka Vukelić apelira kroz svoje predavanje studentima na Vladu Republike Hrvatske koja bi trebala više surađivati. „Treba posvetiti cijeloj problematici jedan širi spektar istraživanja,  time ćemo dati snažnu poruku našoj mladost pred kojom je tek budućnost života u Republici Hrvatskoj.

Prisutnima se obratio i dr. Mihovil Biočić, ratni ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split. Kroz svoju prezentaciju prisjetio se ratnih stradavanja djece.

„Uvijek me duboko dirnu prisjećanja na ranjenu  i mrtvu djecu. U Splitu smo u to vrijeme liječili 94 ranjena djeteta od toga ih je 76 bilo iz Bosne i Hercegovine“ – prisjeća se dr. Biočić nadodajući da ih je u svim teškim trenutcima bezrezervno vodila neizmjerna ljubav prema domovini.

Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Vide Popović nije krio zadovoljstvo te se na samom kraju predavanja obratio prisutnima riječima zahvale uz nadu da će nove mlade generacije cijeniti žrtvu koju je podnio hrvatski narod u tim vremenima.

 „Drago mi je da je uz profesoricu Vukelić prigodnu prezentaciju održao dr. Mihovil Biočić. Dočarao nam je značaj splitske bolnice u Domovinskom ratu. Nadam se da ćemo nastaviti budućim generacijama predočavati poznate i manje poznate informacije o tome koliku je žrtvu podnijela Hrvatska i hrvatski narod u Domovinskom ratu“ – zaključuje predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Vide Popović, koja je jedno bila glavni organizator ovog predavanja za studente.

Duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović pozvao je sve studente i mlade na svetu Misu koja će se održati u kapelici bl. Ivana Merza na Kampusu u nedjelju u 19 sati. Tada će se svi prisutni studenti i mladi prigodno upaliti svijeće u Vukovarskoj ulici u čast Gradu Heroju.

Predavanje „Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu“ glazbeno je uveličao vokalno instrumentalni sastav Veritas aeterna, a program su moderirali Danijela Jurčević i Jakov Tolić.

Izvor: Augustin Markota/mladisplit.com

Skip to content