In memoriam: JAKOV KOVAČ (1934.-2020.)

  • Written by:

Dana 13. travnja 2020. u 86. godini života preminuo je Jakov Kovač. Rođen je 1934. godine u Kaštel Sućurcu. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, malu maturu u Klasičnoj gimnaziji u Splitu, a Srednju zdravstvenu školu, tehničko-laboratorijskog smjera, i studij zaštite na radu diplomirao je u Zagrebu. Godine 1959. zaposlio se u Domu zdravlja Kaštela, a od 1968. godine zaposlen je u Domu zdravlja Split u kojem je radio na raznim voditeljskim mjestima.

Krajem 1990. godine preuzima dužnost ravnatelja Crvenog križa grada Splita, a nedugo nakon toga i Splitsko-dalmatinske županije te na tim dužnostima ostaje do umirovljenja, konca 2004. godine. Posebno se istaknuo požrtvovnim i neumornim humanitarnim radom i zalaganjem u vrijeme Domovinskog rata i agresije na našu domovinu. 

Za svoj rad i društveni angažman nagrađen je različitim priznanjima i nagradama: Spomenicom i Medaljom Domovinskog rata, Spomenicom i Medaljom Domovinske zahvalnost. Povodom 120-te obljetnice Hrvatskog Crvenog križa nagrađen je Medaljom zahvalnosti. Godine 2000. nagrađen je Poveljom Grada Splita. 

Godine 2011. objavio je vrijedno djelo “Žitelji Dalmacije u službi humanosti od 1500. do 2005. godine”. Knjiga je svečano predstavljena u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu 9. siječnja 2012., a predstavili su je mons. dr. sc. Drago Šimundža, Josip Botteri Dini, pok. dr. Ivo Ostojić uz moderiranje dr. Vide Popovića.

Od osnutka Hrvatske udruge Benedikt 2011. godine do prije nekoliko godina, kada ga je bolest prikovala uz krevet, bio je aktivan član i član Savjetodavnog vijeća udruge. Svima nama u Hrvatskoj udruzi Benedikt bila je izuzetna čast poznavati Jakova i družiti se s njim. Uvijek je bio vedrog duha i s mnogo životnog iskustva i mudrosti iz čega se moglo puno naučiti. Posebno ga je resila ljubav prema domovini i vjernička odanost i pripadnost Bogu. 

Kćerki Maji, sinu Andreju i cijeloj obitelji, rodbini i prijateljima izražavamo iskrenu sućut zbog smrti dragog Jakova i neka svima bližnjima i onima koji su ga poznavali ostane na ponos i kao inspiracija za budućnost. 

Počivao u miru Božjem i neka mu je laka hrvatska zemlja koju je istinski volio!

Vide Popović/Hrvatska udruga Benedikt

Skip to content