Molitva – Petak, 3. travnja

  • Written by:

Božja prisutnost
Podsjećam se da me, dok sjedim ovdje i sada,
Bog blagonaklono i s ljubavlju promatra
dajući mi da postojim.
Na trenutak ću se zaustaviti i o ovome razmisliti.

Sloboda
Gospodine, dao si mi velik dar slobode.
Udijeli mi milost da mogu biti slobodan od svakoga oblika mržnje i netrpeljivosti.
Podsjeti me, Gospodine, da smo u tvojim očima svi jednaki.

Svjesnost
Gospodine, dao si mi noć za odmor i san.
Neka u mojim budnim trenucima nikada ne zaboravim tvoju dobrotu.
Pouči me da tvoj blagoslov dijelim s drugima.

Riječ Gospodnja
Iv 10,31-42
U ono vrijeme Židovi ponovno pograbiše kamenje da kamenuju Isusa. Isus im odgovori: “Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah. Za koje me od tih djela kamenujete?”

Odgovoriše mu Židovi: “Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti – čovjek – sebe Bogom praviš.” Odgovori im Isus: “Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena – a Pismo se ne može dokinuti – kako onda vi onome kog Otac posveti i posla na svijet možete reći: ‘Huliš!’ – zbog toga što rekoh: ‘Sin sam Božji!’ Ako ne činim djela Oca svoga, nemojte mi vjerovati. Ali ako činim, sve ako meni i ne vjerujete, djelima vjerujte pa uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu.”

Nato ga ponovno nastojahu uhvatiti, ali im on izmaknu iz ruku. I ode ponovno na onu stranu Jordana – na mjesto gdje je prije Ivan krstio. I osta ondje. A mnogi dođoše k njemu i rekoše mu: “Ivan doduše ne učini nijednog znamenja, ali se sve obistinilo što je rekao o ovome.” Mnogi ondje povjerovaše u njega.

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Isus je bio spreman riskirati smrt kako bi branio tvrdnju da je Bog, tvrdnju koja se činila bogohulnom za Židove. To je tvrdnja koju podupire svojim djelima. I nama je nemoguće u potpunosti shvatiti kako čovjek sebe može nazivati Bogom: to nazivamo otajstvom Utjelovljenja. Isus je bio vrlo poseban čovjek, jedinstven čovjek, i kad to tvrdi, sigurni smo da ne izmišlja. Molim za jaču vjeru.
”Uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu.” Druga snažna tvrdnja koja nas podsjeća da je Isus jednom rekao kako će svijet povjerovati ako smo mi, njegovi sljedbenici, među sobom jedinstveni odražavajući tako jedinstvo između njega i Oca. Dozivam u svijest podjele u Crkvi: oni koji se slažu s papom Franjom i oni koji se ne slažu. Molim za zacjeljenje rana i podjela te za snažniji smisao jedinstva među vjernicima.

Razgovor
Isuse, za svoga si boravka na zemlji uvijek s radošću primao malu djecu.
Pouči me da imam djetinje povjerenje u tebe.
Da živim sa sviješću da me ti nikada nećeš napustiti.

Zaključak
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content