Svatko od nas je primarno heroj tako da se odgovorno ponaša ne ugrožavajući svoj i živote drugih

  • Written by:

Vide Popović, dr. med., specijalist pulmologije u programu Gradskog radija Trogir je odgovarao na pitanja vezano za pandemiju koronavirusom.

Ako ta upala napreduje i ako je ne možemo tretirati lijekovima na adekvatan način, dolazi do zatajenje pluća

– Kod najvećeg broja bolesnika će infekcija koronavirusom proći s blagim simptomima sličnima prehladi te jednim dijelom sličnima influenci – gripi. U slučaju da se proširi na pluća to će rezultirati najčešće opsežnijom upalom. U malom postotku bolesnika, ukoliko ta upala napreduje i ako je ne možemo tretirati lijekovima na adekvatan način, dolazi do zatajenje pluća. Takve bolesnike moramo mehanički ventilirati, odnosno staviti na respirator koji preuzima ulogu pluća, kazao je Vide Popović, dr. med., specijalist pulmologije, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt te predsjednik Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije.

Pridržavajte se uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Budimo strpljivi, imajmo razumijevanja za trenutnu situaciju

– U jeku pandemije koronavirusom pozivam sve da se pridržavamo uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kako bismo spriječili daljnje širenje zaraze i novo pobolijevanje među našim pučanstvom. Ponavljam, budimo strpljivi, imajmo razumijevanja za trenutnu situaciju kod nas i u svijetu te se pridržavajmo uputa nadležnih institucija i predstavnika struke, dodao je.

Svatko od nas je primarno heroj tako da se odgovorno ponaša ne ugrožavajući svoj i živote drugih

– U ovom trenutku svi moramo biti zajedno, složni i jedinstveni te pokazati kako ono što nas u realnom životu dijeli, treba nadići, jer ćemo jedino tako prebroditi ovu kriznu situaciju i epidemiju koja nas je pogodila. Iz trenutka u trenutak javljaju se brojni ljudi koji su svatko na svoj način heroji. Zapravo svatko od nas je primarno heroj tako da se odgovorno ponaša ne ugrožavajući svoj i živote drugih, zaključuje  dr. Popović.

Izvor: trogirskiportal.hr

Skip to content