Apelom dalmatinskih udruga „Zajedno smo jači od Korone“ prikupljeno 7 milijuna i 700 tisuća kuna pomoći KBC-u Split

  • Written by:

Krajem ožujka, u jeku epidemije koronavirusom u našoj državi, 20-ak dalmatinskih udruga, različitih profila i ciljeva djelovanja, uputilo je u javnost apel pod nazivom „Zajedno smo jači od Korone“. Tim apelom pokazale su zajedništvo i jedinstvo u teškom trenutku i pozvale su sve pojedince, trgovačka društva, institucije i jedinice lokalne uprave i samouprave da u skladu s mogućnostima financijski pomognu najveću zdravstvenu ustanovu na području Dalmacije, a to je Klinički bolnički centar Split. Odlučile su se za pomoć KBC-u Split jer je to bolnica u kojoj se dijagnosticira i liječi najveći broj bolesnika s COVID-19 na području Dalmacije i u kojoj se liječe u Jedinici intenzivnog liječenja najteži bolesnici s područja četiriju dalmatinskih županija. U razgovoru s Ravnateljstvom bolnice dogovoreno je kako će se uplaćena sredstva na račun KBC-a Split utrošiti za sve aktualne potrebe funkcioniranja i uređenja Respiracijsko-intenzivističkog centra odnosno Korona bolnice na Križinama.

Od kraja ožujka do početka svibnja apelu se odazvalo 450 pojedinaca, trgovačkih društava, udruga, općina i gradova te je ukupno donirano za potrebe KBC-a Split 7 milijuna i 700 tisuća kuna.

Donirana sredstva utrošena su za obavljene radove u bolnici Križine gdje se nalazi Respiracijsko-intenzivistički centar, nabavku aparata za automatiziranu detekciju uzročnika infektivnih bolesti uključujući virus COVID-19, uređaja za neinvazivnu/invazivnu mehaničku ventilaciju (respiratora), ostale medicinske opreme (uređaji za dezinfekciju prostora, evakuaciju zaraznog aerosola, bolesnički kreveti i sl.), zaštitne opreme te najam kontejnera i pokretnog RTG uređaja.

Ovim putem zahvaljujemo svim pojedincima, obiteljima, trgovačkim društvima, udrugama, općinama i gradovima koji su na naš apel osjetili potrebu da u skladu s mogućnostima doniraju svoja sredstva za potrebe KBC-a Split. Upravo zajedništvom i međusobnim razumijevanjem i potpomaganjem možemo nadvladati ovakvu kriznu situaciju kao što je epidemija koronavirusom.

Iskreno i veliko hvala svom medicinskom osoblju i svim djelatnicima hitnih i humanitarnih službi i organizacija na radu, zauzimanju i altruizmu kako bismo imali što manje negativnih posljedica ove epidemije na zdravlje naših građana.

Pozivamo sve da i dalje budu odgovorni i da se pridržavaju svih stručnih uputa i preporuka glede ponašanja i načina življenja u vrijeme epidemije koronavirusom. Rezultat ovoga apela još je jednom pokazao da smo svi jedinstveni i zajedno djelujemo u kriznim situacijama kada su nam bitni viši ciljevi i širi interesi od nas samih.

Hrvatska udruga Benedikt

Zajednica Pape Ivana XXIII

Studentski katolički centar Split – SKAC_ST

Liga za prevenciju ovisnosti

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu

Udruga HELP

Udruga “MI” – Split

Udruga San Patrignano

Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat

Udruga Mentor

Comunita Mondo Nuovo

Humanitarna organizacija “Zajednica Susret”

Udruga MoSt

Udruga Domine

Udruga ANST 1700

Hrvatsko društvo za bolesti jetre “Hepatos”

Udruga nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije

Udruga za palijativnu skrb Split

Županijska udruga slijepih Split

Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, ogranak Split i SDŽ

Klub žena liječenih na dojci Split

Klub trudnica i roditelja Split

Udruga udomitelja i posvojitelja djece “Tobolac”

Skip to content