Molitva – Srijeda, 24. ožujka

  • Written by:

Božja prisutnost
Zastajem na tren
i razmišljam o ljubavi i milosti koju Bog izlijeva na mene,
kako me stvara na svoju sliku i priliku, kako me čini svojim hramom…

Sloboda
Mnogi u ovomu trenutku trpe strahote rata.
Prigibam glavu u znak zahvalnosti za vlastitu slobodu
i molim za sve zatvorene i zarobljene.

Svjesnost
Kako se danas doživljavam/osjećam?
Kako se ponašam prema Bogu? Prema drugima?
Postoji li nešto za što trebam biti zahvalan? Tada ću reći: hvala.
Postoji li nešto zbog čega bi mi trebalo biti žao? Tada ću reći: oprosti.

Riječ Gospodnja
Iv 8,31-42
U ono vrijeme Isus progovori Židovima koji mu povjerovaše: “Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.” Odgovore mu: “Potomstvo smo Abrahamovo i nikome nikada nismo robovali. Kako to ti govoriš: ‘Postat ćete slobodni?'”

Odgovori im Isus: “Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha. Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek. Ako vas, dakle, Sin oslobodi zbilja ćete biti slobodni. Znam: potomstvo ste Abrahamovo, a ipak tražite da me ubijete jer moja riječ nema mjesta u vama. Ja govorim što vidjeh kod Oca, a vi činite što čuste od svog oca.” Odgovoriše mu: “Naš je otac Abraham”.

Kaže im Isus: “Da ste djeca Abrahamova, djela biste Abrahamova činili. A eto, tražite da ubijete mene, mene koji sam vam govorio istinu što sam je od Boga čuo. Takvo što Abraham nije učinio! Vi činite djela oca svojega.” Rekoše mu: “Mi se nismo rodili iz preljuba, jedan nam je Otac – Bog.” Reče im Isus: “Kad bi Bog bio vaš Otac ljubili biste mene jer sam ja od Boga izišao i došao; nisam sam od sebe došao, nego on me posla.”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
”Ako ostanete u mojoj riječi, upoznat ćete Istinu i Istina će vas osloboditi.” Isus povezuje slobodu i vjeru u njega i njegovu poruku. To je Radosna vijest koja nam jamči da Bog brine za nas i voli nas kakvi jesmo bez obzira na prilike. Govori nam da je ljubav kraljevski put prema slobodnom životu, punijem životom.
Židovi su uznemireni jer im je Isus neizravno rekao da nisu stvarno slobodni. Isto vrijedi i za Zapadnu civilizaciju jer naša teško stečena sloboda jest naš najveći ponos, ali može biti i naša najveća oholost.
I kod sebe mogu primijetiti iste reakcije stoga molim Boga da mi pomogne vidjeti samoga sebe kakav jesam – slobodan, ali da vidim i područja kojima nedostaje slobode. Razmišljam kako je moja vjera u Božje veliko milosrđe ono što me čini slobodnim gledati se u Istini i nastaviti suočavati se s pomanjkanjem slobode osobito u međuljudskim odnosima.

Razgovor
Dar govora je izvanredan dar.
Daj da taj dar mogu ljubazno koristiti.
Neka budem spor na oštre riječi koje ranjavaju,
riječi izgovorene u ljutnji.

Zaključak
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content