PREPUNA DVORANA PODRŽALA ZNANSTVENI SKUP O F. TUĐMANU U ORGANIZACIJI HRVATSKE UDRUGE BENEDIKT

 

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt 18. svibnja prigodno je održan znanstveno–stručni stol u povodu 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, vizionara i ključnog političara prvog desetljeća demokratske hrvatske države. Svečani ugođaj u dvorani „Vinka Draganje“ kod dominikanaca zrcalio je iščekivanje uvijek zanimljive teme o velikom državniku hrvatskoga roda koji je ostvario, u gotovo nemogućim okolnostima, tisućljetni san predaka, slobodnu i demokratsku, neovisnu i europsku Hrvatsku. Da će naše srce biti ispunjeno večeras, uvjerili su nas predstavljači najavljene teme: mlade dame znanstvenice, povjesničarke, dr.sc. Andrijana Perković Paloš , dr. sc. Ana Holjevac Tuković i naš poznati povjesničar doc.dr.sc. Ante Nazor. Svečanost je otvorio novi predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, mag. povijesti Radoslav Zaradić pozvavši nas da minutom šutnje izrazimo poštovanje i zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku te palim braniteljima za mir i slobodu koju danas živimo. Istaknuo je da, dok je udruge Benedikt, obljetnice nacionalnog značaja održavati će se u Splitu. U svojem govoru izložio je ambiciozan plan i program za budućnost naše Udruge. Budući da najavljeni predavač akademik Rudolf iz objektivnih razloga nije mogao prisustvovati tribini, Zaradić je pročitao njegovo pozdravno pismo u kojem je akademik istaknuo kako je imao privilegij biti dio generacije kojoj je “povijest 1991. ponudila državu” i oni su “tu ponudi prihvatili i ostvarili”. “Želim vam ugodnu večer i osjećaj ponosa što ovu svečanost doživljavamo već trideset i jednu godinu u svojoj vlastitoj neovisnoj državi” – zaključio je akademik Davorin Rudolf. Predstavivši ostale goste, predsjednik HUB-a prepustio je riječ dr.sc. Andrijani Perković Paloš koja nam je ukazala na zavidnu intelektualnu i društvenu odvažnost, pronicljivost i hrabrost dr. Franje Tuđmana i njegov put od povjesničara, opozicionara, disidenta do državnika. Od trijumfalne pobjede na izborima 1991. i traženja izlaza za Hrvate prema ostvarenju željenog cilja, nacionalne države na temeljima suvereniteta i demokracije. Na tom trnovitom i iscrpljujućem putu pokazao je i dokazao da se može nositi s velikim izazovima, a kao predstavnik malog naroda da može sjesti za stol sa svjetskom elitom koristeći iskustvo povjesničara u borbi za glas i prava vlastitog naroda. Put do drugog velikog cilja bio je još teži. Tek kada smo dokazali, u jesen 1991., da možemo braniti glavninu državnoga teritorija , međunarodna zajednica je bila spremna pružiti nam ruku. Do tada smo napadani kao razbijači Jugoslavije.
Da je prvi hrvatski predsjednik bio čovjek mira dokazala je u svojem izlaganju dr. sc Ana Holjevac Tuković. Tuđman se zalagao i pokušavao na sve moguće načine izbjeći ratni sukob, a pobunjenoj srpskoj manjini je uporno nudio demokratska rješenja čiji je standard vrijednosti bio iznad sličnih u suvremenoj Europi. Ova činjenica demantira navodno autoritarna, isključiva državnika kakvim su ga neki zlobni kritičari nazivali. I kao čvrsti dokaz čovjeka mira ostaje nepobitna činjenica da je dr. Tuđman pokušao riješiti probleme povijesnih podjela modelom nacionalne pomirbe.
Nakon dviju dama, uslijedilo je predavanje dr. sc. Ante Nazora na temu odnosa predsjednika Tuđmana prema BIH. I sam Tuđman smatrao je opstojnost Hrvata na području povijesne Turske Hrvatske, vitalnim hrvatskim interesom. U svom izlaganju Nazor je upozorio na opasnost selektivnog pristupa povijesnom gradivu i manipulacije sadržajem istog. U zaključku se može istaknuti kako je politika predsjednika F. Tuđmana prema BiH konstruktivna i dosljedna u podržavanju njezine samostalnosti kao zajednice tri konstituitivna naroda na konfederacijskim osnovama. Usporedno s predavanjem, u svojstvu ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Nazor je predstavio najnovija izdanja jedine specijalizirane arhivske ustanove u RH.

Bila je to večer puna emocija, ushita, sjećanja i spoznaje da je uistinu dr. Franjo Tuđman naš hrvatski Mojsije, koji nas je izveo iz „ropstva zlopatna…“ kako nam poručuje veliki pjesnik S. S. Kranjčević u stihovima pjesme istog naslova.
Danas, možda još snažnije odzvanja istina, nego u trenutku kada je napisano zasluženo priznanje perom velikog poznavatelja događanja i razumijevanja u vanjskoj politici, Henrya Kissingera, Amerikanca i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je napisao Franji Tuđmanu u trenutku hrvatske vojne pobjede : „Gospodine predsjedniče, VI ste zadužili svoj narod jer ste mu u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države . Kao i svi veliki ljudi, ni Vi nećete dočekati izraze zahvalnosti za to. Učinit će to tek dolazeće generacije. Ali, vjerujte učinit će.. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom“.

M.V./HUB

Skip to content