CROACIA Desde el Principio

  • Written by:

HRVATSKA POVIJEST NA ŠPANJOLSKOME JEZIKU, autorice Karmen Vrljičak

U petak, 17. lipnja  je,  u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu,  predstavljena  knjiga “Croacia, Desde el Principio“, pregled hrvatske povijesti od 6.stoljeća do 1914.,  što znači  od uspostave hrvatskih kneževina do početka Prvog svjetskog rata. Autorica, nama već dobro poznata Karmen Vrljičak argentinska književnica, poznata novinarka, profesorica na sveučilištu, nagrađena članica Akademije, hrvatskog je podrijetla iz Krivodola u Imotskoj krajini. Organizatori  događaja su Ogranak Matice hrvatske u Splitu i Hrvatska udruga Benedikt.  U njihovo ime,  Snježana Šetka, nova predsjednica Ogranka uputila je riječi dobrodošlice prisutnima u dvorani, a zahvalnost za trud i umijeće autorici knjige kao i cijenjenim predstavljačima;  Ljubomiru Gudelju višem kustosu u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika i članu Upravnog vijeća OMH u Splitu, Mladenu Vukoviću novinaru i uredniku Hrvatskog radija, dr.sc. don Josipu Dukiću, profesoru na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

 Ljubomir Gudelj u svojem je izlaganju upoznao prisutne s rodoslovljem  poznate hrvatske obitelji Vrljičak u Argentini, ponosan što pripada istoj obiteljskoj lozi. „Naše poznanstvo je počelo u Krivodolu. Karmen je potomak pradida Stjepana Vrljička. Ovom dičnom porodičnom stablu pripada i naša vrsna umjetnica Marija Ujević Galetović kao i Ruža Maras majstorica deseterca, majka istaknutog prevoditelja Mate Marasa. Zadovoljno, s osmjehom rekao je g. Gudelj i nastavio „U glavnom gradu Argentine živi 250.000 Hrvata koji nisu baš dobro upućeni u povijesne istine u zemlji svojih predaka, zato ovo štivo ima posebnu vrijednost i kao prvi prikaz na španjolskom jeziku koji povijesno promatra Hrvatsku od samog početka“.

Mladen Vuković predstavio je književni rad neumorne i ustrajne akademkinje naglasivši njezinih 17 objavljenih knjiga od kojih veliki broj predstavlja poveznicu Hrvata španjolskog jezika s domovinom.

„Croacia, Deside el Principio nova je karika u tom nizu, koja zainteresiranoj javnosti u ruke daje svezak izvana zakriljen plavetnilom, a na naslovnici nas pozdravlja kraljevski lik s Višeslavove krstionice, dok se na koricama sa zadnje strane ponosi dubrovački Lovrijenac. Knjiga je uvrštena u bibliotečni niz Hrvatska povijest (Colección Historia Croata), a pod naslovom Hrvatska od početka označena kao prvi svezak. Posvećena je pokojnom akademiku Tonku Maroeviću, svestranom promicatelju, riječju i perom, kulture i umjetnosti, čovjeku dobrote“. Knjiga je putovanje kroz povijest naše domovine, svojevrstan  vremeplov događanja, krvavih zbivanja, velikih junaka, osoba snažnog duha  koji ostaviše neizbrisiv trag u povijesti, kulturi i životu naše domovine. Prvi dio posvećen je podrijetku Hrvata i počecima crkvenog života, izabranim temama  povijesnih likova, slavih obrana slobode, bolnih iskustava i njihovih posljedica. Sukladno svojemu istraživanju autorica je zasluženu pažnju poklonila hrvatskim ženama. Tu su upisana velika imena hrvatske kulture, neizbrisiva knjižena pera, bogatsva baštinskog naslijeđa u kamenu i puno činjenica i podataka vrijednih pamćenja i sjećanja.

Dr.sc. don Josip Dukić se pohvalno osvrnuo na kronološki pristup povijesti u knjizi koja je ušla u svjetski kontekst iako nije znanstvena, ali je građena na činjenicama. „Mi smo pravo čudo, mali, žilavi narod koji je izdržao ljute osvajače kroz svoju povijest i održao se i još smo tu sa svojim jezikom i dokazima uklesanih u kamenu. Jako je važno i vrijedno održavati povezanost s našom emigracijom kroz kulturu vođenu željom i motivacijom. Vidim ovu knjigu, s nama kao subjektom, kao pobjedu u svijetu“, zaključio je svoje opširno izlagane prof. Dukić.

Obratila nam se i autorica knjige, vrijedna Karmen Vrljičak čije srce podjednako kuca za dvije domovine, a sve zorno potvrđuje već 25 godina svojim upornim perom o hrvatskim temama, objavljenim knjigama, prijevodima poezije Drage Štambuka i Dražena Katunarića. Gorljiva je zagovornica, zaljubljenica i pronicateljica svojeg iskona. „Moj je pogled, s dvije razine, pomalo različit od povjesničara koji nerijetko preskaču kršćansku odrednicu hrvatske povijesti kao i ulogu žene kao vrijedne činjenice“, jer za Karmen Vrljičak: „Povijest bez žene je polupovijest!“. Pozdravljena velikim pljeskom nastavila je zainteresirano i zahvalno odgovarati na postavljena pitanja prisutnih.

Knjiga Croacia Desde el Principio je dragocjena jer je namijenjena najširem čitateljstvu španjolskoga govora, a njezin prijevod na hrvatskome jeziku očekujemo uskoro.

Margita Vučetić/ HUB

Skip to content