Hoćemo li ponovno birati one koji se izruguju i ne poštuju vrijednosti većine građana Split

  • Written by:

Pred nama su lokalni izbori u gradu Splitu na kojima će građani birati novog gradonačelnika i novi sastav gradskog vijeća. Radi se o izvanrednim izborima koji su isprovocirani od strane prethodne gradske vlasti iz njima poznatih razloga, a da pritom nisu ni najmanje vodili računa o financijskoj strani i bespotrebnom trošenju novca građana Splita na nove izbore kao i višemjesečnoj paralizi grada pred vrhunac ovogodišnje turističke sezone koja je od velikog značaja za naš grad kao atraktivno turističko središte.

Koliko god govorili kako su lokalni izbori komunalni izbori, ipak je činjenica da te izbore uvelike određuju i vrijednosne i političke odrednice koje propagiraju određene političke stranke. Iz tog razloga svugdje u svijetu političke stranke se svrstavaju u krug konzervativnih, socijalističkih, demokratskih, liberalnih, laburističkih, zelenih i drugih profila. Većina ljudi po svom poimanju i načinu življenja ima određene vrijednosti za koje se zalaže i koje propagira, a isto tako njeguju određenu tradiciju i način življenja u lokalitetu gdje žive.

Grad Split je grad duge i značajne povijesti, a u temeljima grada su rimska kultura i civilizacija te kršćanstvo. Kroz kasniju povijest i doseljenje Hrvata na ova područja uvijek je u kulturnom i religijskom temelju našeg grada i većine građana ostalo kršćanstvo i rimokatolička vjeroispovijest. Simboli našeg grada između ostalih su Dioklecijanova palača i katedrala Sv. Duje. Današnji Split kao i cijela Hrvatska temelje se na neovisnosti i samostalnosti koja je krvavo izborena u Domovinskom ratu. Na tom tragu poseban simbol Splita je legendarna 4. gardijska brigada Pauci.

Na tragu liberalnih lijevih političkih grupacija koje se posljednjih godina pojavljuju na političkoj sceni u Hrvatskoj prije godinu dana u Splitu je također na vlast izabran gradonačelnik i politička grupacija koji zastupaju liberalne i bezidentitetske vrijednosti. Izabrali smo za gradonačelnika čovjeka koji javno istupa s ciljem da sve uvjeri kako Bog ne postoji te uspoređuje vjerojatnost postojanja Boga s vjerojatnošću da se krava kreće oko Marsa. Tim činom pokazuje da ne uvažava vrijednosti za koje se zalaže i koje prihvaća većina njegovih sugrađana koje on navodno želi predstavljati. Po popisu stanovništa gotovo 90% građana Splita se izjašnjavaju kao vjernici određene vjeroispovijesti, a isto tako velika većina građana rimokatoličke vjeroispovijesti uredno je primila sve sakramente. Čudim se da čovjek koji negira postojanje Boga, a time i vjere nema ništa protiv sakramenata jer je to u potpunoj kontradikciji i ne izgleda nimalo iskreno i principijelno. Taj isti gradonačelnik, za čitavo vrijeme dok je obnašao tu dužnost, u više navrata objavljivao je javno fotografije s utakmica još jednog od simbola grada HNK Hajduka i onda ga se u javnoj emisiji pita zna li ime Hajdukova trenera iz posljednje sezone pod čijim je vodstvom osvojen kup te pokaže kako ne zna. Postavlja se pitanja koji su onda bili stvarni razlozi odlaska na utakmice i naslikavanja na istima, jesu li iskrene navijačke prirode ili je posrijedi nešto drugo kad se kroz gotovo čitavu sezonu nije uspjelo zapamtiti ime čovjeka pod čijim je vodstvom Hajduk nakon niza godina osvojio trofej.

Svaki čovjek bi trebao imati određene vrijednosti i odrednice koje ga obilježavaju u životu i za koje se zalaže. Isto to se prenosi i na političke stranke koje bi se trebale međusobno razlikovati jer da nema te razlike mogli bismo imati jednostranačje. Hoće li građani Splita, koji će izići na predstojeće izbore, ponovno birati one koji nemaju nikakve nadljudske odrednice i koji ne poštuju različitost većine sugrađana te se javno izruguju i dovode u pitanje intelekt te većine građana koji su vjernici. Kada izgubimo sve što nas određuje civilizacijski i vrijednosno kao ljude onda je pitanje imamo li perspektivu življenja. Zasigurno nas određuju odnos spram religije i onih vrijednosti koje su u temeljima nastanka današnjeg Splita i Hrvatske. Ovo treba imati na umu kod predstojećih izbora jer u protivnom profilacija stranaka i pojedinaca na političkoj sceni nema smisla te će sve postati besadržajno i bezlično.

Vide Popović

 

 

Skip to content