Zrinka Mužinić Bikić o planu uvođenja građanskog odgoja u splitske škole: Ja vjeru još imam i vjerujem u građane da neće dopustiti da se netko igra s nama na ovaj način

  • Written by:

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika grada Splita Zrinka Mužinić Bikić danas je zajedno s kandidatom za gradonačelnika Zoranom Đogašem održala tiskovnu konferenciju te se u svom obraćanju dodirnula teme planiranog uvođenja tzv. građanskog odgoja u splitske škole od strane stranke Centar Ivice Puljka i njegovih potencijalnih koalicijskih partnera. Njezino obraćanje prenosimo u cijelosti.

Ono na što danas želimo skrenuti pozornost je mogući razlog izlaska na prijevremene izbore i kako su pale neke maske. Gospodin Puljak je jučer kazao kako je u izbore odlučio ići s ciljem da građani pokažu sviđa li im se smjer kojim su krenuli i kako je 19000 birača u nedjelju pokazalo da su zadovoljni do sada učinjenim. Nažalost, čak 70% građana nije. Ocijenili su nebitnim tko će biti na čelu Grada vjerojatno jer su izgubili vjeru u bilo koga. Žao mi je što je tako. Kad izgubimo vjeru, gubimo sve.

MOST je to dosta zorno pokazao na svom primjeru zauzimanja potpuno neprirodne pozicije suradnje s lijevim politikama. U prošlom sazivu Gradskog vijeća svojom povoljnijom pozicijom držali su ideološki moratorij, odnosno postavili su uvjet o neotvaranju ideoloških tema sa strane vlasti. Takva pozicija sada je izgubljena. Centar ima 15 mandata, MOST je već pružio vjernu ruku suradnje svom partneru, a SDP nudi uvjetnu suradnju s jasnim zahtjevom uvođenja Građanskog odgoja u splitske škole. Pitam se zašto??

Kroz različita predmetna područja već se nekoliko godina, sukladno nacionalnim kurikulumima, obrađuju teme iz Građanskog odgoja. Nije mi stoga jasno čemu ova tema i težnja za uvođenjem novog, gradskog kurikuluma. Jasnije mi postane tek kada vidim, primjerice, stranicu Građanskog odgoja grada Rijeke, gdje su uz teme koje postoje kroz nacionalnu obrazovnu politiku, uvedene i teme koje se tiču rodne ravnopravnosti i prava LGBTIQ osoba kao izdvojenih kategorija ili kada vidim najave Grada Zagreba i osigurana proračunska sredstva za uvođenje takvih programa i financiranje nastavnog osoblja koje bi ih provodilo.

Građanski odgoj nije potreban kao nešto novo jer je već kroz različite predmete involviran u kurikulum. Proračunska sredstva je daleko korisnije uložiti u poboljšanje kvalitete i standarda u našim školama, u neke nove programe kojih nemamo. Briga o mentalnom zdravlju, emocionalno opismenjavanje, uvođenje domaćinstva kao izvannastavne aktivnosti. Moramo težiti tome da ulažemo u ono od čega će najveći benefit imati svi učenici i dokle god tu ne zadovoljimo standarde bespredmetno je razgovarati i razmišljati o nekim dodatnim programskim sadržajima koji u svojoj namjeri nemaju za cilj pomoći i pripremiti učenika za konkretan život u duhu civilizacije i društvenih tekovina kojima pripadamo.

Na snazi je Odluka o donošenju Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole MZO iz 2019. kojom su obuhvaćene bitne teme vezane prvenstveno uz kritičko mišljenje temeljeno na etičkim načelima i komunikacijske vještine te osposobljavanje učenika za aktivnoga i odgovornoga građanina koji sudjeluje u razvoju demokratske građanske kulture.

Držimo to potpuno nepotrebnim, a posebno u usporedbi sa stvarnim problemima i temama kojima bismo se danas trebali baviti poput razvijanja empatije za ranjive skupine društva, emocionalno opismenjavanje i mentalno zdravlje naših učenika koje je značajno narušeno, što zbog nepovoljnih uvjeta kojima smo u posljednje vrijeme izloženi, što zbog novih odgojnih stilova. Potrebno nam je osnaživanje djece i mladih, potrebni su nam stručnjaci koji će ih savjetovati i puno mudrije je novac trošiti na zdravlje nego na uduplavanje sadržaja koji već postoje. Osim ako to i nije cilj, osim ako je cilj ideološka indoktrinacija.

Ja vjeru još imam i vjerujem u naše građane da neće dopustiti da se netko igra s nama na ovaj način.

hu-benedikt.hr

Skip to content