Blagdan svetog Benedikta – poseban zaziv za mir i jedinstvo europskih naroda

Povodom obilježavanja blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe, Hrvatska udruga Benedikt zajedno s Dramskim studijom Ilirik organizirala je duhovno-kulturni program u franjevačkom samostanu Sv. Ante na Poljudu, 11. srpnja 2022. godine. Svetu misu u 20,00 sati predvodio je prof.dr.sc. don Mladen Parlov, duhovnik Udruge i član Savjetodavnog vijeća.

 

   

 

 

 

 

 

 

Na kraju je prisutne pozdravio predsjednik udruge Radoslav Zaradić zazavši sv. Benedikta da današnjim pokoljenjima vrati smisao za Krista i da europski narodi nađu i sačuvaju putove mira i bratskog zajedništva.

Nakon toga u klaustru je uslijedio zanimljiv kulturno-glazbeni program pod vodstvom Silvane Dragun. Započeo je s izvedbom mladog akademskog glazbenika Miroslava Mrassa s djelima J.S. Bacha i Fernanda Sora za gitaru, a zatim je održan scenski prikaz ”Pariški studenti” o susretu Sv. Ignacija Loyolskog i Sv. Franje Ksaverskog u Kolegiju svete Barbare u Parizu 1528 g. Autor teksta je filozof i teolog prof.dr.sc. p. Nikola Stanković, SJ, a igrokaz su izveli Jakov Petrak i Ante Arambašić, novaci Družbe Isusove. Ovaj igrokaz nastao je potaknut proslavom velikog jubileja 500 godišnjice obraćenja Sv. Ignacija Loyolskog i 400-te obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Lojolskoga. U uvodnom prilogu okupljenima se obratila Silvana Dragun, koja je povezala proslavu Sv. Benedikta, zaštitnika Europe, s obilježavanjem ”ignacijanske godine” koja je počela 20. svibnja 2021. u Pamploni a završava 31.07.2022. na blagdan Sv. Ignacija Loyolskog. Ona je istaknula doprinos isusovaca na području hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti, spomenuvši Bartola Kašića koji je napisao prvu hrvatsku gramatiku i Ruđera Boškovića čija su istraživanja i danas primjenjiva u kvantnoj fizici, te poseban doprinos velikog baroknog dramatičara Calderóna de la Barce za razvoj europskog dramskog stvaralaštva.

Predivnu večer zaokružio je nastup popularnih dalmatinskih šansona Vokalno-instrumentalnog sastava Gospe od zdravlja.

 

 

 

 

 

Skip to content