„S margine političkoga spektra“ – Idiotski izborni zakon

Prijevremeni izbori održani u Splitu za gradsko vijeće i gradonačelnika ponovno pokazuju da je Izborni zakon u RH idiotski. U Splitu je u biračke spiskove upisano 146.578 birača. Na prijevremene izbore 26. lipnja izišlo je 46.317 birača što čini 31,60% svih glasača. Dakle, na izbore je izišlo manje od jedne trećine upisanih. Kandidat Centra Ivica Puljak dobio je 22.561 glasova (48,73% od broja izišlih na izbore). Puljak je dobio 15,39% glasova od broja upisanih birača.

Slično je bilo pri izboru za Gradsko vijeće. Glasalo je 45.622 birača, odnosno 31,12% biračkog tijela, a lista Centra dobila je 13,21% .

Nakon objave rezultata Puljak je kazao:“Građani Splita su odlučili i izabrali su red umjesto nereda, budućnost umjesto prošlosti i borbu za javni interes. Izabrali su da nastavimo smjer koji smo započeli. Ovo je važna pobjeda za građane grada Splita i za sve nas. Ako ostanu ovakvi rezultati nadam se da ćemo ih potvrditi za 15 dana. Osvojili smo i veliku većinu u gradskom vijeću i sada ćemo sve što smo obećali moći napraviti u sljedeće 3 godine. Sljedeće 3 godine će biti godine preporoda grada Splita“.

Apsurdno je da Puljak govori o volji građana Splita temeljem 15,39% odnosno 13,21% glasova birača. Na izbore nisu izišle dvije trećina birača pa se ne može govoriti o volji građana Splita. Nakaradni izborni zakon omogućava da samo jedna sedmina glasova osigurava pobjedu.

Pri glasanju za Gradsko vijeće ne  može se glasati za pojedince već samo za listu! Apsurdno, idiotski i nedemokratski. Na listama su i oni za koje se unaprijed zna da ne će biti članovi Gradskog vijeća! Činjenica da je na listi za Gradsko vijeće bila i jedna „narikača“ (kako kaže Zoki) za koju se zna da ne će biti član pokazuje koliko Centar poštuje građane Splita. Završili izbori za Gradsko vijeće, a ne zna se tko su članovi Gradskog vijeća!? Još ne znamo tko će biti glavni držač ljestava, hoće li to biti SDP ili MOST. Očito je da ovakvi izbori nemaju veze s voljom birača, radi se o zajebancija koju plaćaju porezni obveznici. Raja financira parlamentarne političke stranke, a one novcem poreznih obveznika plaćaju predizborne kampanje u kojima lažu, vrijeđaju protivnike i zdrav razum, obećavaju neostvarivo ili lupetaju pokazujući da o onom o čemu govore pojma nemaju. Čuli smo da Hod za život krši ženska prava, a nitko od stranaka i kandidata nije se očitovao o toj idiotskoj izjavi. Ništa konkretno nismo čuli o rješavanju problema, nismo čuli u kojem roku oni misle nešto konkretno napraviti. Stranke i kandidati se rugaju biračima smatrajući ih bedacima. Nismo čuli u kojem roku će donijeti novi GUP i PUP, u kojem roku će rješiti učinkovit ulazak i izlazak iz gradske luke.

Izbori u Splitu (a i drugdje) su nelegitimni. Izbori u Hrvatskoj su cirkus, loši igrokazi kojima se zajebava raja. Raja očito voli ruganje zdravoj pameti pa to honorira. Kažu da je raja neizlaskom na izbore pokazala svoje nezadovoljstvo. Umjesto da su izišli na izbore i prekrižili liste pa na taj način pokazali svoje nezadovoljstvo raja je ostala doma i tako omogućila izbor onih koji lažu, onih koji kleveću, koji ni sami ne znaju što su obećali. U konačnici sve se svodi na osobni interes pojedinaca.

To što raja nije izišla na izbore jako je zabrinula političke stranke i njihove kandidate pa su se nakon prvog kruga izbora nastavili rugati raji.

Vladajući (a ni takozvana leva oporba) ne žele mijenjati nakaradni Izborni zakon. Hrvateki  vole kada ih smatraju bedakima.

Mi domoljubi izlazimo na izbore bez obzira što nemamo svoje kandidate, biramo od dva zla manje zlo. Pokušavamo umanjiti štetu koju pravi nakaradni Izborni zakon….

Nakon prvog kruga izbora za gradonačelnika i njegove zamjenike postavlja se pitanje jesu li građani Splita zaista za laži, klevetanja bez dokaza, prijetnje, nasilje političkih aktera. Jesu li za noćno pilanje stupića, ruganje s onima koji pune gradski proračun,  za vrijeđanje predsjednika radničkog vijeća u Javnoj ustanovi športski objekti, za obezvrjeđivanje katedrale i vrijeđanje katolika, vrijeđanje Židova na društvenim mrežama itd.

Drug Plenki iznenadio se rezultatima izbora pa je naredio mobilizaciju članstva u Splitu. Vjerojatno od toga ne bu mnogo koristi ako izlaznost bude slična kao u prvom krugu. Superman Plenki ne vidi svoju odgovornost, ne želi priznati da je Izborni zakon u suprotnosti s demokratskim izborima i da ga žurno treba mijenjati. Ovi izbori ponovno pokazuju da je krajnje vrijeme da se promijeni nakaradni Izborni zakon, da se promijeni financiranje političkih stranaka i da se prestane lagati i rugati poreznim obveznicima.

Hvaliti se tehnološkim napretkom, a ne omogućiti elektroničko glasanje je još jedan apsurd vladajućih (na lokalnim izborima moguće je glasati samo u mjestu prebivališta).

Zbog male izlaznosti na izbore, diljem Hrvatske, pitanje koliko su predstavnici koji su na vlasti odraz stvarne volje većine birača. Vlast obnašaju predstavnici koje odabire manjina!

Pred nama je tjedan novih igrokaza koje ćemo izdržati kao i sve dosadašnje…

Dr. Marko Jukić

Skip to content