SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Južni Velebit

Južni Velebit se proteže od Oštarija na cesti Gospić-Karlobag do prijevoja Mali Alan na cesti Lovinac-Obrovac. Dugačak je 46 km zračne linije. U južnom Velebitu, razlikuje se dio strme ličke padine, gdje se nalaze najviši vrhovi Velebita (Vaganski vrh, 1757 m i Sveto Brdo 1753 m) te primorska padina koja nije strma kao lička.

Na području južnog Velebita nalazi se Nacionalni park Velika i Mala Paklenica, jedno od najatraktivnijih područja Velebita gdje se isprepliće ljuti krš sa škrapama, a istovremeno i sa šumama bukve, crnog bora, graba te s mnoštvom cvjetnih vrsta i prekrasnih livada. To područje proglašeno je nacionalnim parkom 1949.god.

 

U najužem dijelu klanca Velike Paklenice nalazi se nekoliko ulaza u tunelsko sklonište. Sklonište je gradila komunistička vlast krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Danas je sklonište uređeno kao Prezentacijski centar – Podzemni grad Paklenica.

U blizini su 300 metara visoke monolitne stijene Anića kuka kojeg posjećuju penjači tijekom cijele godine.

U području Paklenici ima više zanimljivih špilja i jama. Najprivlačnija je Manita peć iznad klanca Velike Paklenice. Ta je špilja uređena za turistički posjet, a po ljepoti podzemnih ukrasa smatra se jednom od najljepših u Hrvatskoj. Manita peć duga je oko 175, a duboka 35 metara. Ulaz u špilju ujedno je lijep vidikovac, a u neposrednom susjedstvu je poput tornja visoka i vitka stijena zvana Zub ili Maniti kuk.

Tunel sv. Rok je dug 5727 metara. Prolazi kroz Velebit između naselja Sveti Rok (sjeverna strana) i Maslenica (južna strana).

Tulove grede su krški fenomen, nalaze se na Južnom Velebitu.

Tulove grede, stjenoviti su greben izrazito strmih kukova izgrađen od vapnenačkih stijena dužine oko 1 km, te s najvišim vrhom 1120 mnv. Ovu kršku formaciju čine tornjevi, stupovi i pukotine (žljebovi, točila). Južnim podnožjem grebena prevladava travnati dolac – Dolac poda Tulom.

 

U 19. st. napravljena je cesta preko Tulovih greda –  Majstorska cesta. Napravio ju je konstruktor Lujzinske ceste, Josip Kajetan Knežić. Cesta preko Tulovih greda građena je s južne strane. Počelo se 1827. godine.

 

Skip to content