Prestanite s pljačkom javnih tvrtki i imovine!

  • Written by:

Ovih dana svjedočimo uhićenjima povodom novootkrivene afere u kojoj je državna tvrtka INA pokradena za preko 800 milijuna kuna. U proteklih 10-15 godina svjedočili smo sličnim scenama u kojima su uhićivani brojni pojedinci, od nacionalno poznatih političara i gospodarstvenika do lokalnih poduzetnika i službenika u javnoj upravi. Jednom dijelu osumnjičenih dokazane su nečasne i protuzakonite radnje te su kroz sudski postupak osuđeni na zatvorske kazne ili pak neke druge načine kazne. Kroz sve te sudske postupke radilo se o razotkrivanju više ili manje organiziranih grupacija koje su svojim djelovanjem i pozicijama nanijeli veliku materijalnu i financijsku štetu državnim tvrtkama, imovini ili pak gradovima i općinama. Znamo već odavno kako su kroz sva ta zlodjela javne tvrtka i imovina opljačkani i pokradeni u milijardama kuna.

Svjedočimo već godinama da među optuženima ima mnogo onih koji su kao anonimni građani godinama živjeli jako luksuzno bogateći se na lopovluku i pljački javnog novca i imovine. Lopovluk i pljačka nemaju nikakvog predznaka, iza njih stoji pojedinac svojim imenom i prezimenom i kao takav mora odgovarati za sve što je učinio. Nijedna politička stranka, koja brine o dobru i prosperitetu države i javnog dobra, ne bi smjela pravdati nijedan oblik lopovluka i pljačke već isti jasno i bezrezervno osuditi, ograđujući se i odmičući od spornog pojedinca ili grupe pojedinaca koji su sporni i osuđeni bilo da se radi o članu, simpatizeru ili podupiratelju te iste stranke. Svi smo odgovorni da svojim jasnim i odlučnim stavom osudimo pljačku i lopovluk javne imovine i novca i da pošaljemo jasnu poruku svima koji u ovom trenutku to isto rade te upozorenje onima koji planiraju takvo nešto u budućnosti. Na svima je, a posebno na onima koji obnašaju odgovorne javne i političke dužnosti da, svojim stavom stanu u obranu javne imovine, dobra i novca jer je to vrijednost za svu državu i sve njene građane. Nikome nije dopušteno da zlorabeći svoju poziciju i utjecaj pljačka javnu imovinu i novac, a s druge strane imamo brojne obitelji i pojedince koji su na rubu egzistencije. Svakom građaninu ove države mora se znati podrijetlo imovine na temelju onoga što pošteno i svojim radom i znanjem zarađuje on i članovi njegove obitelji. Svaki nesrazmjer iste mora biti ispitan od odgovarajućih državnih službi.

Praktički iz mjeseca u mjesec svjedočimo uhićenjima zbog pljačke javnih tvrtki, novca i imovine te jednostavno kao društvo takav vid ponašanja moramo osuditi, a na pravosudnim institucijama je da po dokazanoj krivnji donesu pravičnu presudu. Dosta je s krađom državne imovine i lopovlukom javnog novca jer je to novac svih građana ove države i novac koji se mora ulagati u izgradnju bolje i za život ugodnije budućnosti, posebno za socijalno ugrožene skupine ljudi. Neka nam svima uhićenja raznih pojedinaca, od nacionalno poznatih i utjecajnih do lokalnih anonimusa, bude poruka kako ćemo u budućnosti postupati i odnositi se spram javnog dobra i imovine.

Vide Popović

Skip to content