Domovinski rat: Zločin Armije BiH u Uzdolu, 14. rujna 1993.

Dana 14. rujna 1993. pripadnici “Prozorskog bataljona” su, uz sudjelovanje još nekoliko postrojbi, u ranim jutarnjim satima napali selo Uzdol gdje su napravili strašan ratni zločin. Ubili su 41 Hrvata (29 civila i 12 vojnika HVO-a). Ubijali su, klali, masakrirali sve što su stigli, ubijali su starce od osamdeset godina, ali i djecu od desetak godina. Opljačkali su i zapalili sve na što su naišli.

Najmlađa žrtva bio je dječak Stjepan Zelić koji je u vrijeme kada je okrutno ubijen imao tek deset godina. Najstarija žrtva bila je Luca Zelenika koja je u trenutku kada je ubijena na kućnom pragu imala 87 godina.

Prema istraživanju povjesničara Davora Marijana u toj operaciji sudjelovale su postrojba jačine bojne – Samostalni bataljun Prozor, satnija 45. brdske brigade, 2. bojna 317. brdske brigade i dva voda bataljuna Sutjeska.

Masakr u Uzdolu nije izoliran slučaj. Samo par dana ranije, u Grabovici, Muslimani su pobili 33 civila hrvatske nacionalnosti.

Napadi na Uzdol i Grabovicu bili su dio operacije ABiH Neretva 93, a cilj je bio prodor Armije prema Prozoru i Mostaru, razbijanje snaga HVO-a i protjerivanje hrvatskih snaga prema zapadnoj Hercegovini.

Za ovaj zločin nitko nije odgovarao. Sefer Halilović je u Haagu oslobođen optužbi za oba zločina. Enveru Buzi, zapovjedniku prozorskog bataljuna, još se uvijek sudi u BiH.

 

Niti više od četvrt stoljeća nakon izvršenja pokolja nad 29 civila i 12 vojnika HVO-a, nitko nije odgovarao. Čak štoviše, prije četiri godine, Tužiteljstvo BiH donijelo je odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika tzv. A BiH koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ubojstava. Zapovjednik napada na Uzdol, Enver Buza, prošle godine, u prvostupanjskoj presudi osuđen je na dvanaest godina zatvora, a drugostupanjsku presudu čeka na slobodi. (rama-prozor.info).

Poništena presuda Enveru Buzi za ratni zločin nad Hrvatima u Uzdolu, naloženo novo suđenje (12. 12. 2020.)

Foto: dnevnik.ba

Dr. Marko Jukić

Skip to content