SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Procesija Za križen

Procesija ZA KRIŽEN održava se u središnjem dijelu otoka Hvara u Velikom tjednu, točnije u noći Velikog četvrtka, kada se u župnim crkvama Jelse, Pitava, Vrsnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske, nakon župnikove propovijedi, formiraju procesije koje, krećući se u smjeru kazaljke na satu, posjećuju u toku noći sve župne crkve koje sudjeluju u ovom hodošaću. Jelšanski križ tako kreće prema Pitvama, Pitovski križ prema Vrsniku, Vrisnički križ prema Svirčima, Svirčanski križ prema Vrbanju, Vrbanjski križ prema Vrboskoj, a Vrboski križ prema Jelsi, na put dugačak skoro 22 km, da bi se nakon otprilike 8 sati pješačenja, s prvim zrakama sunca, svaki križ vratio u svoju matičnu crkvu.

Posebna je čast biti križonoša, iako to nije nimalo lako, obzirom da križevi koji se nose u ovoj procesiji teže i do 18 kg. Križonoša tako ima dva pomoćnika i dva pratioca sa svijećnjacima. U cjelonoćnom hodu pjevaju se stari pučki napjevi, dok u crkvama dva glavna pjevača pjevaju Gospin plač. U samoj procesiji križ zuzima središnje mjesto, dok su oko njega nositelji svijeća u lampionima i redari, svi odjeveni u bijele bratimske odore, te naposlijetku i mnoštvo vjernika koji svake godine iznova sudjeluju o ovoj jedinstvenoj pobožnosti.

Tradicija procesije ZA KRIŽEN održava se na otoku oko 500 godina, a prvi pisani dokument koji spominje procesiju datira još iz 1658. g.  Zanimljivost je da je upravo hvarska procesija ZA KRIŽEN uvrštena  na reprezentativnu UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

https://www.otok-hvar.hr/tours/procesija-za-krizem/HV-TR-258

 

Skip to content