SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Špilja Strašna peć

Špilja Strašna peć se spominje prvi put davne 1898. godine u zadarskom listu “Il Dalmata”(D`una grottesconoscuita sull isola Lunga). Špilja je među prvim špiljama otvorenim u Hrvatskoj (za posjetioce otvorena u proljeće 1900.g.), što se povezuje s radom prvog hrvatskog speleološkog društva “Liburnija” iz Zadra (1899.g.). Nekoliko godina kasnije špilju je opisao dr .Luka Jelić u “Illustrierte Österreichen riviera-zeitung”. Tim člankom špilja je bila popularizirana pa su je počeli posjećivati brojni turisti.

Špilju su posjetili Franjo Josip (1904. godine), princeza Zita, engleske kraljevske obitelji (poznati princ Edward i Miss Simpson) i drugi.

1930.godine Josip Poljak je izvršio geomorfološka istraživanja, dok je Mirko Malez izjavio da posjetitelji opijeni njezinim ljepotama spoznaju harmoniju stvaranja prirode i da je”strašna” kao što se i zove. Prvi plan špilje je napravljen 1930.g., a dopunjen je 1953.g.

Petog srpnja 2007.godine, nakon 107 godina od njezinog prvog otvaranja, ponovno je uređena i otvorena za posjetitelje od strane Vladimira Šarunića iz Savra.

 

http://www.strasnapec.com/

 

Skip to content