„S margine političkoga spektra“ – Novi srpski igrokaz za naivne Hrvate

Srbija dobila novu, staru, vladu. U vladi nema jednog jastreba ali uspješno će ga nadomjestiti drugi jastrebovi. Ništa se bitno ne mijenja u srpskoj politici, politici „srpskog sveta“. Novost je da je po prvi puta član srpske vlade jedan predstavnik hrvatske manjine u Srbiji. Tomislav Žigmanov, čelnik vojvođanskih Hrvata. Voditi će resor ljudskih i manjinskih prava. Vladu će kao i do sada vodit Ana Brnabić pa je jasno da se u politici „srpskog sveta“ ništa ne mijenja. Pitanje je: Kako će se Tomislav Žigmanov snaći u toj pročetničkoj vladi koja negira da su Bunjevci Hrvati, koja negira hrvatski jezik pa priča o „bunjevačkom jeziku“. Tomislav Žigmanov nije smio odbiti ponudu da bude ministar, sada je na njemu da pokaže svoje umijeće zaštite Hrvata u Srbiji. Ako to ne bude moguće, ako mu ne dopuste, trebat će časno odstupiti i ograditi se od politike „srpskoga sveta“. 

 „Kroz ovu gestu našeg sudjelovanja u vladi Srbije može se iščitavati da će i država promijeniti svoje politike kada je u pitanju rješavanje naših problema. Naravno, to je priznanje da se u našoj borbi za svoja manjinska prava nismo zalagali za interese samo Hrvata već smo prepoznati kao subjekti koji se dosljedno i cjelovito zalažu za sveukupni boljitak pripadnika manjinskih zajednica, što naravno utječe i na razvoj Srbije kao pluralnog i tolerantnog društva“. Izjavio je Tomislav Žigmanov.

DSHV je godinama od vlasti u Srbiji tražio primjenu Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina koji je potpisala s Hrvatskom, prema kojemu su države obvezne osigurati zastupljenost u predstavničkim i državnim tijelima. Ta je stranka tražila ostvarenje prava na zajamčeni mandat u parlamentima različitih razina vlasti i razmjernu zastupljenost po modelu koji se u Hrvatskoj primjenjuje za srpsku manjinu. Traženja su ostala bez odgovora!

Srbijanska vlast dala je punu podršku Savezu Bunjevaca iz Vojvodine (SBS) koji izjavljuju: „Mi nismo Hrvati, oni nam otimaju jezik i kulturu“! Dalje, “I danas, oni koji predstavljaju hrvatsku manjinu u Srbiji, a koji šute na povampirenje ustaštva u Hrvatskoj, nas Bunjevce prikazuju kao Hrvate otimajući nam jezik, kulturu i tradiciju, nazivajući nas nekakvim ‘bunjevačkim Hrvatima’, a država to šutke promatra”.

Kako će Žigmanov zastupati Savez Bunjevaca iz Vojvodine koji negira hrvatski jezik i identitet? Navodi se da 16 tisuća Bunjevaca u Srbiji tvrdi da nisu Hrvati!? Srbijanska vlada ih je poticala i podržala pa je jasno da Tomislava Žigmanova ne čeka ništa dobroga od  aktualne srbijanske vlast.

Žigmanov je svojevremeno reagirao na izjave Saveza Bunjevaca iz Vojvodine: “Pri tomu se previđa elementarna činjenica da se više od dvije trećine Bunjevaca u Vojvodini u nacionalnom smislu osjeća i izjašnjava Hrvatima te da su mjere ‘zaštite’ Bunjevaca ne-Hrvata zapravo postupci koji imaju za prvotni cilj onemogućavanje većini Bunjevaca da se slobodno i bez pritisaka izjasne kao Hrvati”. 

Bunjevce koji izjavljuju da nisu Hrvati zastupa Bunjevačko nacionalno vijeće u Srbiji čiji su predstavnici bliski s vladajućom Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića. Srbijanska vlada omogućila je  uvođenje “bunjevačkog jezika” u službenu uporabu u Subotici!

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji dugo upozorava da pojedina srbijanska državna tijela potiču umjetnu podjelu bunjevačkih Hrvata na Bunjevce i Hrvate, proglašavajući bunjevačku ikavicu jezikom Bunjevaca ne-Hrvata.

Predsjednica BNV-a Suzana Kujundžić Ostojić je rekla kako su stručnjaci njihove zajednice s Maticom srpskom radili na standardizaciji “bunjevačkog jezika” 15 godina, tijekom kojih su nastali “Bunjevački ričnik” te gramatički i pravopisni priručnik. Na upit novinara hrvatskih medija u Vojvodini rekla je da njihovi predavači nemaju službeni dokument o poznavanju “bunjevačkog jezika” bilo koje stručne institucije u Srbiji, već da svoje znanje dokazuju povjerenstvu BNV-a. Iz navedenoga je da se radi o cirkusu kojega službena politika Srbije provodi s ciljem negacije Bunjevaca kao Hrvata i nepriznavanja hrvatskoga jezika. „Bunjevački jezik“ je srpska izmišljotina koja je protivna normama jezikoslovne znanosti, kao i međudržavnom sporazumu Srbije i Hrvatske.

Tomislav Žigmanov ne će riješiti Bunjevačko pitanje jer se u politici Vučićeva pročetničke Srbije ne će ništa promijeniti.

Na posljednjem popisu stanovništva u Srbiji 2011. bilo je blizu 58.000 Hrvata, no nema podataka koliki je u tome broju postotak onih koji su bunjevačkoga roda, nastanjenih u više sredina sjeverne Vojvodine. Ostala većina Bunjevaca, kojoj pripada i vodstvo vojvođanskih Hrvata, deklarira se kao Hrvati bunjevačkoga roda, odnosno kao bunjevački Hrvati ili Hrvati Bunjevci.

Nastavlja se politika „srpskog sveta“

Politika „srpskoga sveta“ nastavlja se, slave se zločinci (npr. Draža Mihailović, Milan Tepić, Ratko Mladić, kapetan Dragan, Voislav Šešelj itd.) te poziva Srbe da im oni budu uzor. Srbija danas sudi hrvatskim pilotima, negira hrvatski jezik, svojata dubrovačku književnost, svojata hrvatske znanstvenike te svojata hrvatski teritorij. Srbijanska vlada koju vodi nova (stara) predsjednica Ana Brnabić je Plenkovićevu vlast proglasila ustaškom pa je jasno da imamo nastavak politike „srpskoga sveta“ koja laže, optužuje, širi mržnju i poseže za tuđim teritorijima. Imperijalistička politika Srbije „Velika Srbija“ provodi se i danas samo drugim sredstvima. Srbi nisu odustali od svoje imperijalističke politike jačaju svoju vojsku, policiju, vode informativni rat prema susjedima. Patrijarh Porfirije odlikuje abolirane četnike i zločince koji su bili i koji su i danas glavni promotori „srpskog sveta“ u Hrvatskoj.

Hrvati moraju ozbiljno shvatiti prijetnje s istoka, ne smije se nasjedati na srpske igrokaze (Žigmanov postao ministar u četničkoj vladi Srbije). Samo budalama nije jasno da se radi o novom srpskom igrokazu koji je namijenjen „korisnim budalama“.

 

Soroševi plaćenici protiv naroda

Možemo pokazuje svoju ideološku opredjeljenost, nametanjem protunarodne ideologije, te nesposobnost rješavanja komunalnih problema u gradu Zagrebu. 

Sekta Možemo i njihovi podupiratelji vode protunarodnu politiku. Oni su protiv obitelji, protiv demografske obnove Hrvatske, protiv Katoličke crkve, protiv gradnje crkava na Savici i Rudešu. Zagrebčani šute!?

> Nova hajka Možemo na crkvu u Rudešu: Evo što su radili na Mjesnom odboru

> Peternel: Možemo želi spriječiti izgradnju crkve na Rudešu protivno volji građana

> Proslava Stepinčeva 2022. na Trnjanskoj Savici: 23 godine strpljivog čekanja na izgradnju župne crkve blaženom kardinalu

Potrebno je podsjetiti da se župljani župe svete Ane u Rudešu već 35 godina bore za izgradnju nove crkve. Još 2017. godine 2600 odraslih građana Rudeša od ukupno 11.000 stanovnika MO Rudeš potpisalo je peticiju za izgradnju veće crkve. Trenutna crkvica u kojoj se održavaju bogoslužja površine je tek 120 kvadrata.

U utorak 18. listopada 2022. godine vijećnici koalicije Možemo – Zagreb je naš – NL – Zelena alternativa- ORaH – Za grad i SDP-a tijesnom su većinom, s pet glasova „za“ i četiri glasa „protiv“, podržali zaključak kojim se među ostalim traži da se u novom GUP-u zemljišno knjižna čestica namijenjena izgradnji nove župne crkve svete Ane prenamijeni u zelenu površinu. Nakon usvajanja zaključka oporbeni su vijećnici zatražili sazivanje skupa građana, a župljani svete Ane morat će sada u tu svrhu prikupiti oko 1000 potpisa stanovnika Mjesnog odbora Rudeš. Nastavak slijedi….

 

Batine za one koji se nađu u krivo vrijeme na krivom mjestu

Na društvenim mrežama pojavila se snimka (policija je potvrdila autentičnost) nepotrebne brutalnosti policijskog službenika koji je palicom tukao osobu na podu koja je bila svladana i nije pružala otpor. Bilo je tu i cipelarenja. Kao i obično na društvenim mrežama se povela rasprava o snimci koja je pokazala tko je za pendrečenje, a tko protiv pendrečenja. Opravdavati nepotrebno nasilje policijskog djelatnika niskom plaćom, teškim uvjetima rada itd. nije primjereno. Nema nikakvog opravdanja za ponašanje policijskog službenika: osoba je sama (nema drugih izgrednika) na podu s licem prema tlu, vezana i pod kontrolom drugog policijskog djelatnika. Osoba nije pružala otpor pa nema nikakvog opravdanja (povoda) za postupak policajca. Osoba se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme i zbog toga je dobila batine. Oni koji su to ponašanje opravdavali treba zapitati kako bi reagirali da su se oni našli na krivom mjestu u krivo vrijeme?    

Podrška policiji u borbi protiv nasilja i huliganizma ali osuda prekomjerne i nepotrebne primjene sile. Jednom je objavljen podatak da u Hrvatskoj ima između 400 do 1000 nogometnih huligana koji izazivaju nerede na nogometnim događanjima (na stadionima i izvan stadiona). Neshvatljivo je da država ne može obuzdati 1000 huligana! Gdje je „kvaka“?

Moramo paziti da se ne nađemo na krivom mjestu u krivo vrijeme (mogli bi dobiti batine)!

Ulazak Hrvatske u Schengen

Odbor Europskog parlamenta dao je zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen, a Slovenci uvjetuju ulazak Hrvatske priznavanjem sramotne arbitražne odluke o Savudrijskoj vali. Kakve veze ima rješavanje graničnoga pitanja s ulaskom u Schengen? Sramotno ponašanje Vlade Slovenije. Nakon pristupa Hrvatske u Schengen sadašnje vanjske granice EU, u ovom slučaju granice Hrvatske sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, postaju i vanjske granice Schengena. Čekamo plenarno zasjedanje Europskog parlamenta 9. studenoga 2022. godine te odluku Vijeća EU.

Hrvatska danas

Kada pomisliš da ne može gore, da smo dotakli dno, komunistička mladež koja vodi državu iznenadi te novim igrokazom, gorim uvredama, većom bahatošću, novim otkrićem korupcije i nepotizma, novim glupostima i daljnjim rušenjem države. Kažu (mainstream mediji) da je rušitelj države, bolesnik s Pantovčaka, najpopularniji političar (pljuvač)!?    

https://www.24sata.hr/news/milanovic-napao-lickog-zupana-slatki-zabac-nekada-je-bio-moj-kandidat-sada-je-hdz-ovac-869980

 https://www.24sata.hr/news/video-plenkovic-o-nepozivanju-milanovica-na-obljetnicu-ide-im-na-zivce-ne-zele-ga-gledati-869988

https://www.24sata.hr/news/petry-odgovorio-milanovicu-ako-sam-ja-zabac-onda-je-milanovic-ugojeni-prasac-870106

Umjesto odavanja počasti braniteljima bolesnik s Pantovčaka izvodi igrokaze, vrijeđa i obezvrjeđuje sve. Samo neprijatelji Hrvatske mogu odobriti takvo ponašanje. Mnogo je toga trulo u neokomunističkoj državi Hrvatskoj ali Hrvateki to ne vide/ne žele vidjeti? Dobro nam je s obzirom kako komunistička mladež (dezerteri) upravlja državom… 

Reforma zdravstva! Uskoro o prelijevanju iz šupljega u prazno.

Matoševa spomen-kuća u Tovarniku – ima nade!

Mediji javljaju da je jednoglasnom odlukom Predsjedništva Matice hrvatske, koju je potvrdila Glavna skupština MH na svom zasjedanju 22. listopada 2022., odlučeno da se Matica hrvatska odriče (unatoč pravomoćnoj presudi u korist MH) svih svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša oko Matoševe spomen-kuće u korist Općine Tovarnik  ali pod uvjetom da Općina Tovarnik novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće. U studenome bi se trebao potpisati ugovor s Općinom Tovarnik.  Ima nade!?

Slijedeće godine (13. lipnja 2023.) je 150-ta godišnjica rođenja velikog hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša. Za nadati se da će nastojanje Matice hrvatske konačno dovesti do uređenja Matoševe spomen-kuće i dostojanstvenog obilježavanja 150-te godišnjice rođenja velikog hrvatskog domoljuba i književnika. Stara pjesma je i danas aktualna….

Antun Gustav Matoš: Stara pjesma

O, ta uska varoš, o, ti uski ljudi,

O, taj puk, što dnevno veći slijepac biva,

O, te šuplje glave, o, te šuplje grudi,

Pa ta svakidašnja glupa perspektiva!

 

Čemu iskren razum, koji zdravo sudi,

Čemu polet duše i srce, koje sniva,

Čemu žar, slobodu i pravdu kada žudi?

Usred kukavicâ čemu krepost diva?

 

Među narodima mi Hrvati sada

Jesmo zadnji, robovi bez vlasti,

Osuđeni pasti i propasti bez časti.

 

Domovino moja, tvoje sunce pada,

Ni umrijeti za te Hrvat snage nema,

Dok nam stranac, majko, tihu propast sprema.

Foto: Miloš Tesić

Dr. Marko Jukić  

Skip to content