SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Vila Prekrižje

Vila Prekrižje izgrađena je kao novi gradski ljetnikovac 1942. godine prema projektu glasovitog arhitekta Ivana Zemljaka, graditelja najsuvremenijih škola hrvatske moderne arhitekture u međuratnom razdoblju.

 

Vila na Gornjem Prekrižju primjer je arhitektonskog stila koji naglašava uporabu elemenata hrvatske tradicijske arhitekture, a isti elementi vidljivi su i u oblikovanju i odabiru materijala. Za opremanje interijera naručivan je od niza lokalnih obrtnika i proizvođača posebno dizajniran i izrađen namještaj u „narodnom stilu“: svjetiljke od kovanog željeza, uporabna tekstilna oprema i dekorativni komadi narodnog veza, drvene rezbarene seljačke škrinje te zidane peći s keramičkim pećnjacima koji svojim oblikom imitiraju one u seljačkim kućama. Zidovi su ukrašeni i opremljeni radovima niza hrvatskih umjetnika s temama i prizorima iz seoskog života, a drveni kosi dvostrešni krovovi prekriveni su slamom.

Vila Prekrižje izgrađena je nešto južnije od mjesta na kojem se nalazio historicistički ljetnikovac, Vila Weiss, izgrađen 1890. prema projektu H. Bolléa.

Danas se ljetnikovac koristi za protokolarne potrebe predsjednice/predsjednika RH.

Skip to content