Domovinski rat: Operacije Medvjed i Drenjula

Operacija Medvjed izvedena je 26. rujna 1991., a operacija Drenjula od 4. do 13. studenoga 1991. godine. Obje operacije izvedene su s ciljem deblokade grada Otočca i cestovne prometnice Otočac – Žuta Lokva.

20. rujna 1991. zrakoplovstvo JNA s pet borbenih zrakoplova raketiralo je i bombardiralo Otočac i prigradsko naselje Šumečicu. Istoga popodneva tri borbena zrakoplova raketirali su u Lešću područje oko hotela Gacka. Tri zrakoplova popodne su dvaput raketirali skladište pogonskoga goriva „Ramljani“. Osim toga napali su raketama HTV-ov odašiljač na Stipanovom griču napravivši štetu.

Drugi zrakoplov iz formacije je četirima bombama „krmačama“ neuspješno gađao hotel, a treći mitraljirao predio blizu hotela. Svi napadi bili su na civilne objekte bez ikakvoga razumnog razloga; materijalna šteta je bila velika. Nitko nije odgovarao za napad na civilne objekte.

20. rujna 1991. agresori su miniranjem oštetili zapornicu na Gusić jezeru u Brlogu. Posljedica je bilo onesposobljavanje neometanog rada HE Senj i Sklope te nije proizvodila struju. Daleko teža posljedica bila je ta što su Senj, Karlobag, Pag, Rab i sva naselja u Podgorju ostali bez vode. U tunelu je po procjenama ostalo zaliha pitke vode za najviše jedan tjedan.

Selo Kompolje bilo je u lošem položaju jer se nalazilo između dva srpska sela. 21. rujna 1991. godine poslijepodne dva su zrakoplova JNA gađala osnovnu školu u Kompolju i postrojbu PJP iz Zagorja. Iz zapaljene škole mještani su spašavali inventar, a tad su na njih pucali iz Grubora i Bjeljevina iz pješačkog oružja. Agresorski zrakoplovi su raketirali Švicu i zaselak Burić Klanac.Uništili su više civilnih objekata. Dana 22. rujna 1991. ponovno je izvršen napad na Kompolje.

25. rujna 1991. hrvatske snage su se pokušale probiti do okruženoga Lovinca, ali nisu uspjele. Lovinački branitelji su se zajedno s 800 civila izvukli iz okruženoga sela i preko velebitskih visova otišli u Starigrad.

Otočac je bio strateški važni gradić koji se nalazi na važnoj cestovnoj prometnici koja je povezivala hrvatski sjever i jug. Otočac je predstavljao i psihološki cilj jer je bio glavnim gradom jedne hrvatske regije, Gacke. Hrvatske snage pokušale su deblokirati gradić Otočac i cestovne prometnice Otočac – Žuta Lokva. 26. rujna 1991. godine hrvatske snage pokrenule su napadno-oslobodilačku akciju Medvjed radi deblokiranja najvažnije i skoro jedine kvalitetne cestovne prometnice kroz Liku i Gacku koja je spajala hrvatski sjever i jug. Budući da su učinci akcija bili nedostatni, pokrenuta je Operacija Drenjula u studenom 1991.  Operacija je završila 13. studenoga 1991. godine.

Velikosrbi su nastavili topnički napadati Gospić s položaja u Ostrovici. Do 29. rujna su tako uništili skoro 75% Gospića.

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content