Domovinski rat: Srpski zločin u Dabru

Nakon okupacije sela Srbi su 21. studenoga 1991. odveli i ubili 7 osoba na okrutan način, što je potvrđeno obdukcijom. Ekshumirani su 4. travnja 1992. te analizirani u Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Nakon operacije VRO „Oluja“ nađene su kosti jedne noge i torbica jedne žene (64 god.). Također je nađeno tijelo jedne starice (77 god.) bez glave.

Selo Dabar bilo je mješovito selo u kojem je stradalo 14 civila, a 11 stanovnika je preživjelo rat. Tijekom agresije na Republiku Hrvatsku stradala su najmanje 452 lička Hrvata (izvor: Ana Tomljenović). Srpski pobunjenici i JNA provodili su plan stvaranja Velike Srbije pa su okupirali oko 37% Like do listopada 1991. godine i izvršili etničko čišćenje na okupiranim područjima. Prognali su ili ubili Hrvate koji su živjeli na okupiranom ličkom području. Srbi su razorili i spalili sva hrvatska naselja i sve katoličke crkve koje su bile na dometu srpskog topništva. Preživjela je samo jedna enklava (Podlapac) pod zaštitom UNPROFOR-a.

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content