Neumorna misionarka Augustina Marta Nikolić

Nakon desetljeća ponovno sam u Poljudu sreo našu dragu časnu sestru Martu Nikolić. Marta Nikolić bila je legendarna sestra kirurškoga šoka KBC-a Split. Veže nas dugogodišnje iskustvo liječenja bolesnika u kirurškom šoku, jedinici intenzivne njege. Pored kirurga anesteziolozi su brinuli o bolesnicima koji su bili operirani, koji nisu bili za bolesničku sobu i koji su trebali dodatno poslijeoperacijsko liječenje i njegu. Bilo je teško u miru, a još teže za vrijeme Domovinskog rat koji je iz osoblja kirurškog šoka izvlačio i zadnji atom snage. Liječili smo i neprijateljske vojnike, liječili smo operirane bolesnike s tuberkulozom jer ih se nije moglo smjestiti u izoliranu jedinicu i mnogo toga smo dobroga uradili. Naravno, nekima nismo mogli pomoći ali smo napravili sve što smo mogli. Uvijek sam isticao, i danas to činim, značajnu ulogu medicinskih sestara u kirurškom šoku koje su nakon noćne smjene nastavljale novu radnu smjenu u svojoj obitelji. Jedna od tih vrijednih medicinskih sestara bila je i viša medicinska sestra Marta Nikolić. Znali smo mi liječnici tko su medicinske časne sestre u bolnici iako na poslu nisu nosile uniformu časnih sestara.    

Sestra Marta i dr. Jelena Bura

U crkvi sv. Ante u Poljudu (20. studenoga 2022.) nakon mise  u 10 sati časna sestra Marta Nikolić govorila se o svojoj misionarskoj misiji na Salomonskim otocima.

Časna sestra Marta je misionarka na Salomonskim otocima od 2011. godine, radi kao medicinska sestra ali pomaže lokalnu zajednicu i na druge načine. Nakon trideset godina rada u bolnici, u jedinici intenzivne njege, časna sestra Marta otišla je u nepoznato pomagati ljudima na drugom kraju svijeta.  Iako je imala karcinom i kirurško liječenje nakon što se oporavila javila se za misionarsku emisiju. Njena molba je udovoljena i poslali su je u misiju na Solomonske Otoke, otočnu državu na jugozapadu Tihog oceana, pored Australije i Papue Nove Gvineje. Iako o životu na Salomonskim otocima nije znala ništa krenula je s tri kolegice u nepoznato 2011. godine.

Sestra Marta, dr. Jelena Bura i magistra Milka Jukić

Nakon pet godina izbivanja ponovo je svratila u domovinu gdje obilazi župe i skuplja pomoć, donacije za školovanje djece i kupnju lijekova. Sestra Augustina (redovničko ime sestre Marte) posjetila je Ramu, Rumboce, gdje je rođena 1952. godine. Također je bila u više župa u Splitu te na otoku Krku.

Sestra Marta ukratko je ispričala u kojim uvjetima živi (bez vode, bez struje, bez prometnica, oskudici svega). Radi u ambulanti sa svojim kolegicama misionarkama i pomaže bolesnicima. U ambulanti nema liječnika, liječnik je udaljen oko 30 kilometara od mjesta gdje sestra Marta živi i radi. 

Četiri milosrdnice primile su misionarski križ 8. svibnja 2011. godine, a dan poslije su krenule u nepoznato gdje nije bilo struje, vodovoda, kanalizacije, namještaja niti sređenih putova. Ljudi žive u siromaštvu i svaka pomoć im je dobrodošla. Časne sestre su se organizirale, uredile prostor u koji su smještene te su zahvaljujući donatorima uspjele nabaviti materijalna sredstva i poboljšati uvjete života u siromaštvu. Također su zahvaljujući donacijama osigurale lijekove, prvenstveno protiv malarije. Sestra Marta vođena Božjim pozivom širi ljubav među ljudima i pomaže bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeroispovijest i društveni status .

 

Sestra Marta trudi se prikupiti sredstva za školovanje djece i za kupnju lijekova (za liječenje malarije i drugih bolesti). S 300 kuna može se osigurati godišnja školarina i uniforma za učenika u osnovnoj školi. Učenici hodaju bosi, nemaju knjiga već samo bilježnice koje dobiju ako plate školarinu. Uplatom 350-500 kuna osigurava se školarina za učenika i uniforma.   

Širu priču o sestri Marte možete pročitati na:

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/cudesna-prica-casne-sestre-marte-trideset-je-godina-bila-sestra-na-splitskoj-intenzivnoj-a-onda-je-s-59-godina-otisla-pomagati-sirotinji-na-drugi-kraj-svijeta-1232983

 

https://www.radiomarija.hr/index.php/aktualnosti/4985-povodom-misijske-nedjelje-u-nasem-programu-je-gostovala-s-augustina-marta-nikolic-misionarka-sa-solomonskih-otoka

https://www.rama-prozor.info/clanak/s-marta-nikolic-misionarka-iz-rame-jos-imam-snage-i-volje-pomagati-drugima/76931

 „Sestra Augustina Marta Nikolić u domovini će pokušati naći ljude koji su spremni sudjelovati u školovanju mališana sa Solomonskih Otoka. Vrtić ili godišnja školarina za jedno dijete je 350 kuna, a u to ulazi i obvezna uniforma. Također pomažu i sa školarinama za srednju školu, a vode i školu domaćinstva za djevojke. Potrebni su im i lijekovi, ma od iglice pa dalje.

 „Ali pohvalit ću se: lanjske godine smo uplatili školovanje za 400 djece, a jedan momak mi je nekidan došao reći da je uz našu pomoć završio sve škole i fakultet kemije i biologije. To ti je najveća srića.“

Veliku pomoć sestri Marti i njenim kolegicama pružili su hrvatski iseljenici iz Sydneyja.

Ne ostanimo gluhi, odgovorimo i mi svojim novčanim prilogom pa spasimo život jednom čovjeku od malarije, za samo 88 KN, ili školujmo jedno dijete za 200 KN. Više informacija možete dobiti od sestre Marte, email: smartanikolic@gmail.com, charitysisters11@gmail.com 

Sisters of Charity; PO BOX A-13; Auku, Salomon Islands

Sestra Marta i dr. Marko Jukić

Hvala časnoj sestri Augustini Marti Nikolić i njenim kolegicama: s. Jasni Plavac, s. Slavki Bogdan i s. Ruži Raič za sve što čine da pomognu ljudima na drugom kraju svijeta. Svojim primjerom pokazuju kako se praktično širi Božja ljubav diljem svijeta. Majka Terezija je kazala: Život nema smisla bez  ljubavi i žrtve“.

Možemo kazati da je časna sestra Augusta Marta Nikolić osmislila svoj život!

Sestra Marta je jednom prilikom kazala: Al’ jednog dana kad dođe kraj, neka samo napišu: “Rodila se za Boga, živjela je za Boga, otišla svom Bogu!”

Dr. Marko Jukić

Skip to content