SKITNJELIJEPOM NAŠOM: Peristil i Vestibul

Peristil – ulaz u katedralu sv. Dujma

Splitski Peristil je trg ispred prvostolnice Sv. Dujma u Starom gradu u Splitu. Izvorni naziv bio je Pločata sv. Dujma. Čini ga peristil nekadašnje Dioklecijanove palače.

U vrijeme izgradnje nalazio se na glavnom kardinu (cardo) nekadašnje Dioklecijanove palače i u sjevernom se dijelu križao s njenim glavnim dekumanom (decumanus). S bočnih strana je omeđen s dva reda stupova u korintskom stilu povezanih međusobno lukovima. Bočne strane pročelja su bile ukrašene dvjema sfingama od kojih se jedna i danas nalazi na trgu gotovo savršeno očuvana. Pročelje trga je podjeljeno u dva dijela: gornji vodi u Vestibul, a donji stepenicama u veličanstvene podrume palače. Pročelje koje vodi u Vestibul bilo je ukrašeno s tri kipa od kojih je jedan predstavljao cara Dioklecijana, drugi boga Jupitera dok treći je još uvijek nepoznanica.

Tzv. sirijski zabat na Peristilu

Protiron koji se nalazio s južne strane također je doprinosio važnosti Peristila, jer se s njega car Dioklecijan obraćao stanovnicima drugog dijela palače. Također, spajao je, zapravo odvajao, sjeverni dio palače za sluge, vojsku i slično od južnog dijela gdje je boravio car. S njegove su se zapadne strane nalazili krstionica (Jupiterov hram), te Venerin i Kibelin hram, te s istočne strane Dioklecijanov mauzolej, današnja katedrala.

 

Koristi se kao prostor za važnija događanja u Palači te zbog svoje odlične akustike često služi kao prirodna pozornica i scena za mnoge glazbeno-scenske spektakle. Od njih je najpoznatija tradicionalna izvedba Verdijeve Aide za vrijeme Splitskog ljeta.

Vestibul (latinski: vestibulumpredvorje, trijem, ulaz) je prostrano predvorje koje se najčešće javlja u javnim i reprezentativnim zgradama. Vestibul je u antičko vrijeme služio kao carsko predvorje, a radilo se o doista impresivnom prostoru.

Izvana četvrtastog, iznutra kružnog tlocrta, Vestibul, to staro carsko predvorje i danas djeluje monumentalno. A kako li je tek fasciniralo u svojoj prvotnoj potpunosti: polukružne niše s kipovima; velika kupola sa svjetlucavim mozaikom u bojama, o čemu svjedoči Marko Marulić svojim rukopisom iz 16. stoljeća; bjelina rotondastog zida. Kroz Vestibul se s Peristila ulazilo u rezidencijalni dio palače.

Jugoistočno od Vestibula nalazi se srednjovjekovni kvart, unutar kojega je najstarija ranoromanička kuća iz desetoga stoljeća, danas hotel. Na drugom kraju trga, u nekadašnjoj crkvi Svetog Andrije podignutoj u sedmom stoljeću na mjestu carskih odaja, uređen je Etnografski muzej. Carske odaje nažalost nisu sačuvane, ali su zato Podrumi njihova vjerna kopija, pa je lako predočiti gdje su se nalazile blagovaonica, kuhinja, smještaj za žene, terme…

Vestibul je danas prepoznatljiv po svojoj kružnoj unutrašnjosti i otvoru na mjestu nekadašnje kupole, kroz koji se vidi zvonik Katedrale sv. Duje. Ta je kupola nekoć imala svjetlucavi mozaik u bojama, polukružne niše ispunjavali su kipovi, a zidovi su bili blistavo bijeli.

Od kolovoza 2011. Vestibul je postao još atraktivniji, iz razloga što je za javnost otvorena njegova terasa. Naime, oko otvora koji se vidi s tla, nalazi se zgodan prostor, koji je tako iskorišten kao atraktivan vidikovac.

Preuzeto s: https://www.putovnica.net/odredista/hrvatska/split/sto-posjetiti-znamenitosti-u-splitu/vestibul

Skip to content