Korizmena duhovna obnova Hrvatske udruge Benedikt

Hrvatska udruga Benedikt nastavlja s dobrom praksom korizmene duhovne obnove ususret Uskrsu. Voditelj don Mladen Parlov, naš je duhovnik od osnutka Udruge kojoj je 2011. uz pok. fra Josipa Marcelića postavio temeljni kamen. Redovito smo u društvu dragih nam članica Molitvene zajednice svetog Padre Pia i njihove voditeljice č.s. Dominike Grgat. Naša je radost još veća, jer smo sigurni da će i Nebo uživati u njihovoj pjesmi slavljenja. Poštovana č.s. Dominika i još nekoliko članica Molitvene zajednice dugogodišnje su i vrijedne članice Hrvatske udruge Benedikt.
Lijepa gotičko-renesansna crkva svetog Ante na Poljudu dočekala nas je u pokorničkom ruhu s velikim dojmivim gotičkim raspelom Krista patnika. Bio je to dobar uvod u našu pripravu.


Molitvom Očenaša, don Mladen je počeo svoj poticajni nagovor s temom dnevne molitve koja je sastavni dio života svakog vjernika. „Naš Bog u Bibliji poručuje da želi biti spoznat, a molitva je priznavanje Njegove prisutnosti u našem životu i jačanje našeg odnosa s Njim.“Poručuje nam don Mladen. Sami biramo vrijeme, u tišini i samoći, susreta s Bogom. Don Mladen je preporučio Lectio Divina, dnevno čitanje Božje riječi . To može biti ulomak iz Biblije, dnevna misna čitanja jer kad ih primamo otvorena srca, rađaju neke promjene. Lectio Divina uključuje 4 koraka, kako reče don Mladen: Lectio, meditatio, contemplatio i oratio.
1.korak; prionuti čitanju Božje riječi kao marljivi učenici koji žele zapamtiti što više detalja . 2.korak; zaroniti u dubinu teksta, osluškivati što Bog tekstom želi nama poručiti.
3. korak; motrenje Boga koji je ljubav. On nama govori , a mi stojimo u Božjoj prisutnosti i uživamo.
4. korak; molitva, što želim reči Bogu? Zahvaliti mu riječima ili hvalospjevom psalma, moliti za pomoć….
Slijedila je korizmena pjesma „Ja se kajem“ , potom ispit savjesti i priprava za sakrament pomirenja, ispovijed.
„ Mnogi smatraju ispit savjesti alatom koji sam pomaže dozvati u pamet svoje grijehe i propuste prije ispovijedi“, objasnio nam je don Mladen i pomogao nam kako jednostavnim, praktičnim pitanjima, u poniznosti i iskrenosti otvorena srca, učiniti da ispovijed bude “kratka, konkretna, jasna i potpuna”. U tišini slijedila je ispovijed, a potom sveta misa koju je slavio naš duhovnik, a ministrirao marni i dugogodišnji član Udruge, Jakša Ćosić koji je čitao i prvo čitanje Knjige proroka Hošee…“ Ljubav mi je mila ne žrtva, poznavanje Boga, ne paljenice.«
Evanđelje po Luki bila je zanimljiva i poznata Isusova prispodoba o poniznom cariniku i oholom farizeju koji uđoše u Hram pomoliti se. Upućena je svima koji u svojoj oholosti i nekritičnosti sebe smatraju pravednicima, a druge podcijenju. Isus otkriva kako Bog odgovara na molitve ovih ljudi:
Kažem vam: ovaj (carinik) siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! (farizej) Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen“. (Lk 18:14).
Klanjanje pred Presvetim.
Na završetku korizmene duhovne obnove sabrano uronjeni u tišinu , odvojeni od utjecaja svijeta, pokušavamo razgovarati s Gospodinom moleći ga da sjeme don Mladenovih riječi urodi dobrim plodovima koji će biti lijek sljepoći našeg srca i uma da prepoznamo pravi put koji nam je slijediti.
Završna riječ zahvale pripala je Radoslavu Zaradiću predsjedniku Hrvatske udruge Benedikt koji se biranim riječima zahvalio voditelju don Mladenu Parlovu i svim sudionicima ovog duhovnog događaja, posebno Molitvenoj zajednici i č. s Dominiki. Dirnuti, s pažnjom smo slušali dok je čitao molitvu prošnje sv. Benediktu , naslovniku naše Udruge, moleći ga za pomoć i potporu u nesklonom i teškom vremenu koje živimo, da nas vrati svojem izvoru – Ora et labora!
Pokušajmo je češće uputiti našem nebeskom zagovorniku, sv. Benediktu!

Sveti Benedikte, brani nas od zloga koji hoće da zastranimo s Božjeg puta, puta dobra, ljubavi i istine. Zaštiti nas od neprijateljevih zasjeda, spasi nas od njegovih zamki, učvrsti nas protiv napasti i budi uz nas na našem smrtnom času. Sveti Benedikte, miljeniče Božji, udalji od nas sile zla i nauči nas da u svakom času sačuvamo mir srca. Amen

Hrvatska udruga Benedikt/Margita Vučetić

Skip to content