Održana redovna izvještajna skupština Hrvatske udruge Benedikt

Redovna sjednica Skupštine Hrvatske udruge Benedikt održana je u četvrtak, 20.04.2023., s početkom u 17:30 sati u dvorani Dominikanskog samostana, Hrvojeva 2, Split. Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Radoslav Zaradić podnio je izvještaj o radu udruge u proteklom razdoblju kroz najznačajnije projekte koji su ostvareni te prioritete djelovanja Udruge kroz sljedećih godinu dana. Nakon dvije godine mirovanja zbog epidemioloških razloga, Udruga je nastavila s radom i djelovanjem.  Nije slučajno kako je prva aktivnost HUB-a bila organizacija znanstveno–stručnog stola u povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Povodom obilježavanja blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe, zajedno s Dramskim studiom Ilirik organiziran je bogati prigodni duhovno-kulturni program u franjevačkom samostanu Sv. Ante na Poljudu. Uspješno smo organizirali i deveti Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju uz bogat kulturno-društveni program. Započeti su intenzivniji projekt razvijanja odnosa s našom iseljenom Hrvatskom i hrvatskim manjinama u susjednim državama, a posebno s Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Pred opće izbore u BiH organizirali smo tribinu „Jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH – preduvjet za stabilnost i europsku budućnost države“ na kojoj nam je gostovala naša zastupnica u Europskom parlamentu gđa. Željana Zovko. Početkom ove godine u Split smo pozvali don Marka Kljajića, župnika iz Beograda, koji nam je predstavio svoje knjige o progonima i stradanju hrvatskog naroda u Srbiji, naročito za vrijeme 1990-ih godina. Hrvatska udruga Benedikt u svom radu i poslanju također aktualizira društvena i ekonomska pitanja, te smo nedavno imali mladog profesora sa splitskog Pomorskog fakulteta dr. Luku Vukića koji je održao po Split egzistencijalno predavanje „Prometni izazovi i rješenja šireg područja grada“. Posljednje, ali nikako manje važno predavanje i tribinu koje smo održali i koja je izazvala velik medijski interes bilo je gostovanje dr. sc. Domagoja Vidovića s Hrvatskog instituta za jezik pod naslovom „Hrvatski jezik od borbe za samosvojnost do rastakanja“.

Što se tiče važnijih planova i prioriteta rada kroz sljedećih godinu dana usuglašeni su:
• Organizacija ovogodišnjeg VIDIK FEST-a od 8.-12. svibnja;
• Redizajniranje i tehničko, strukturalno te sadržajno oplemenjivanje portala Udruge.
• Duhovna i kulturno-umjetnička proslava blagdana sv. Benedikta u srpnju, kao i prisjećanje na fra Josipa Marcelića povodom obljetnice njegove smrti kroz mjesec siječanj.
• Priprema i tiskanje zbornika učeničkih radova „„I u mom gradu Vukovar svijetli“;
• Organizacija Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2023.
• Što se tiče putovanja, duhovno hodočašće i koncem godine posjetu Škabrnji;


Ispred Koordinacije borbenih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije prisutne je pozdravio g. Ivan Turudić, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a ispred Splitsko-dalmatinske županije g. Blaženko Boban, župan.

Predsjednik Nadzornog odbora Jakša Ćosić podnio je financijski izvještaj koji se odnosi na razdoblje između prošlogodišnje izborne skupštine i ovogodišnje redovne izvještajne skupštine. Hrvatska udruga Benedikt nema u svom vlasništvu nekretnina, za svoje potrebe koristi gradski prostor od cca 35 m2 neto površine na adresi Dubrovačka 15, Split. Taj je prostor, u naravi bivše skladište banke, unajmljen od Grada Splita, a Udruga ga je u cijelosti uredila za svoje potrebe. Ukupan prihod Hrvatske udruge Benedikt iznosi 4.330,89 €, a s donosom iz prethodnog razdoblja 5.015,29 €. Ukupni rashodi iznose 3.167,28 € i odnose se najvećim dijelom na troškove najma prostora i režijske troškove te trošak organizacije Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju i proslave Dana Sv. Benedikta. U promatranom se razdoblju Udruga financirala prihodom od donacija i članarina. Među donatorima su Splitsko-dalmatinska županija sa doniranih 1.459,95 € (11.000,00 kn), Županijske ceste 663,61 € (5.000,00 kn) i Općina Podstrana 265,45 € (2.000,00 kn), te dijelom i sami članovi udruge svojim donacijama. Primjetno je da još traje utjecaj epidemije korone, donekle u našim aktivnostima, a napose u smanjenju donacija. Kao i svake godine, posebno smo ponosni na rad članova Udruge koji su volonterski, bez ikakve naknade dali svoj doprinos kod organiziranja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju, ali i drugih aktivnosti: tribina, uređivanja internetskih portala udruge i sl. Nadzorni odbor ne nalazi nedostataka u vođenju knjigovodstva Udruge, rashodi su svedeni u okvire prihoda. U drugom dijelu Skupštine izabran je dio novih članova Nadzornog odbora Udruge do izborne skupštine sljedeće godine i to Marica Vidović i Ante Lijić. Pod točkom “razno” uslijedili su prijedlozi tribina koje bi HUB mogao organizirati na teme žrtava komunističkog režima neposredno nakon Drugog svjetskog rata, sudbina Sustipana i ugroze kršćanskog identiteta pri nametanju rodnih ideologija. Predsjednik Zaradić prisutne je pozvao na sljedeće planiranu aktivnosti i to prikazivanje filma “Magistrala ratnog zločina – logor Glina” te predstojeći VIDIK fest čiji program je u finalizaciji. Zahvalio je svima na dolasku te poželio još uspješniji rad u sljedećem razdoblju.

Skip to content