Split: Premijera dokumentarnog filma “Logor Glina – magistrala ratnog zločina”

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – podružnice Splitsko-dalmatinske županije, u četvrtak, 4. svibnja u 19 sati održat će se splitska premijera dokumentarnog filma ‘Magistrala ratnog zločina – Logor Glina’. Bit će prikazan u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, Zrinsko-frankopanska 19 Split.

Tijekom velikosrpske agresije od 1991. do 1995. godine u logoru Glina je bilo zatočeno više od 250 evidentiranih hrvatskih branitelja i civila. Broj osoba koje su dovođene u logor Glina je puno veći.

Logor Glina je bio glavno mjesto odluke tzv. ‘Republike srpske krajine – Banije’ po pitanju sudbine zatočenih hrvatskih branitelja i civila. Dio zatočenih je odveden u druge srpske koncentracijske logore na područjima okupacije (logor Knin, logor Manjača, logor Stara Gradiška, logor Vojnić, logor Slunj…).

‘Film sadrži i nekoliko do sada neobjavljenih snimaka sa područja Banovine tijekom okupacije u periodu od 1991. do 1995. godine, kao i same razmjene dijela zatočenih hrvatskih branitelja i civila u Gornjem Mekušju kod Karlovca. Posebnu težinu donose iskazi obitelji ubijenih hrvatskih branitelja i civila, njihova potraga za istinom nakon Domovinskog rata kao i same ekshumacije i identifikacije. Potresna svjedočanstva, gledatelja ne ostavljaju ravnodušnim. filma je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – podružnice Splitsko-dalmatinske županije, a u ime producenta i autora Ivana Turudića.

enclosure:
http://hu-benedikt.hr/wp-content/uploads/2023/04/Magistrala-ratnog-zločina-logor-Glina.mp4 22740294 video/mp4
Skip to content