Održan I. tečaj o karcinomu pluća u Splitu

  • Written by:

U velikoj dvorani bolnice Firule KBC-a Splitu 13. svibnja 2023. održan je tečaj “Značaj rane dijagnostike i mogućnosti liječenja karcinoma pluća”. Na tečaju je sudjelovalo 110 sudionika, a bio je namijenjen specijalistima i specijalizantima pulmologije, onkologije, obiteljske medicine, radiologije, torakalne kirurgije, patologije, citologije te liječnicima drugih struka i medicinskim sestrama/tehničarima koji se u svakodnevnom radu bave bolesnicima s karcinomom pluća.

Na početku stručnog skupa nazočnima se obratio voditelj Tečaja dr. Vide Popović, potom su se obratili u ime organizatora predstojnica Klinike za plućne bolesti KBC-a Split doc. dr. sc. Suzana Mladinov i zamjenik ravnatelja KBC-a Split prof. dr. sc. Zenon Pogorelić te u ime suorganizatora predsjednica splitske podružnice AMZH prof. dr. sc. Dušanka Martinović Kaliterna i predsjednik Povjerenstva HLK SDŽ izv. prof. dr. sc. Ljubo Znaor. U ime Hrvatskog onkološkog društva skup je pozdravio predsjednik prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak.

Na tečaju je 14 predavača iz triju kliničkih bolničkih centara s područja Republike Hrvatske, kliničara koji u svom svakodnevnom radu skrbe o bolesnicima s karcinomom pluća, govorilo o raznim aspektima karcinoma pluća koji su aktualni u Hrvatskoj počevši od Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća, ulozi obiteljskih liječnika te radiološkoj metodi koja se provodi u sklopu istoga, a to je low dose CT. Potom se govorilo o endoskopskim metodama u dijagnostici karcinoma pluća i mjestu interventne radiologije u istome te patohistološkoj dijagnostici karcinoma pluća. Upoznali smo se i s različitim modalitetima liječenja počevši od kirurškog liječenja preko govora o liječenju III stadija bolesti, imunoterapiji, ciljanoj terapiji, kemoterapiji te radioterapiji kod karcinoma pluća. U završnom dijelu tečaja održana su predavanja o značaju multidisciplinarnog pristupa u liječenju karcinoma pluća te o pristupu palijativnom bolesniku.

Voditelj Tečaja dr. Vide Popović najavio je kako se planira sljedeći tečaj održati 26. i 27. travnja 2024.

Skip to content