Predstavljanje knjige Ante Starčević – Ideali slobode i prava u povodu 200. obljetnice rođenja Oca Domovine u Splitu

U povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića (1823. – 1896.), znamenitoga hrvatskog političara, publicista, filozofa i književnika kojemu su suvremenici dodijelili počasno ime Otac Domovine, Školska knjiga u suorganizaciji s Hrvatskom udrugom Benedikt i splitskim ogrankom Hrvatske paneuropske unije organizira predstavljanje monografije Ante Starčević – Ideali slobode i prava Pave Barišića

u dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića (Ulica slobode 2) u Splitu u četvrtak, 29. lipnja 2023., u 12 sati.

Knjigu će predstaviti predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Radoslav Zaradić, mag. hist., predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Ivan Pavić, akademik Mislav Ježić (Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu) i autor knjige prof. dr. sc. Pavo Barišić. Moderator predstavljanja je Vanja Gavran, mag. soc/kroat., glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije.

Znanstveno djelo Ante Starčević – Ideali slobode i prava predstavlja inovativan pogled na Starčevićevu političku i filozofsku misao. Uz nove crtice za portret znamenitoga sabornika i filozofa, knjiga Pave Barišića iznosi na vidjelo aktualnost njegovih misli i državničkih poruka. U svakom poglavlju kriju se nove znanstvene spoznaje i inovativne reinterpretacije istraživački otvorenih pitanja. Autor argumentira Starčevićevo autorstvo rukopisa Političke iskrice koji se ranije pripisivao Ivanu Mažuraniću, baca novo svjetlo na Starčevićev republikanizam i liberalizam, nudi dragocjenu istraživačku građu i sustavno prikazuje Starčevićevu naobrazbu u kontekstu naobrazbe hrvatskih intelektualaca na europskim sveučilištima. Knjiga je namijenjena podjednako znanstvenicima istraživačima, studentima filozofije, prava, politologije, povijesti, sociologije i književnosti te svakom čitatelju koji njeguje zanimanje za navedena područja, a osobito za povijest hrvatske političke misli. Baština Ante Starčevića, napominje u knjizi autor Barišić, nadahnjivala je umjetnike poput Ante Kovačića, Augusta Harambašića, Eugena Kumičića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Antuna Gustava Matoša i Miroslava Krleže. Na njegovim su temeljima gradili i hrvatski državnici, kako lijeve tako i desne orijentacije, od Stjepana Radića do Franje Tuđmana.

Prof. dr. sc. Pavo Barišić redoviti je profesor i obnašatelj dužnosti pročelnika Odsjeka za filozofiju na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na kojemu predaje Metafiziku, Političku i pravnu filozofiju, Filozofiju demokracije i Filozofiju prava i države Ante Starčevića. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1982., a na Filozofskom fakultetu stekao zvanje profesora filozofije i njemačkog jezika i književnosti 1983. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju Filozofije znanosti u Dubrovniku 1985., a doktorirao na Sveučilištu u Augsburgu 1989. Dužnost ministra znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske obnašao je u razdoblju od 2016. do 2017., a dužnost pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i športa od 2004. do 2006. godine. Predsjednik je Hrvatske paneuropske unije i redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Skip to content