Djetinjstvo Ćirila i Metoda

Puno je toga napisano o Ćirilu i Metodu (zaštitnicima Europe i teološkim učiteljima Slavena). No malo ili gotovo ništa nije napisano o njihovom djetinjstvu pa u ovom kratkom radu govorimo baš o tome, djetinjstvu Ćirila i Metoda.

Sveti Ćiril (826./827. – 14. veljače 869.) – pravim imenom Konstantin, a ime Ćiril uzima nakon ređenja i Metod (815. – 6. travnja 885.) – za kojeg se pretpostavlja da se zvao Mihael, rođeni su u Solunu. Njihov otac Lav bio je visoki bizantski vojni zapovjednik tako da su rođeni u plemićkoj obitelji.

O Metodovoj se mladosti malo zna, ali se u literaturi ističu Metodovi uspjesi jer je kao mladić postao carski namjesnik u pokrajini uz rijeku Strumu.[1] Međutim zna se kako su kao djeca, „Ćiril i Metod stekli izvrsno obrazovanje. Vrijedno je napomenuti da u početku braću nisu ujedinjavali zajednički interesi.

Dakle, Metod je otišao u vojnu službu, a kasnije je zauzeo mjesto guvernera bizantske provincije, pokazujući se vještim vladarom.

Od ranog doba Ćirila je odlikovala pretjerana znatiželja. Sve svoje slobodno vrijeme provodio je čitajući knjige koje su u to doba imale veliku vrijednost. Dječaka su odlikovale izvanredne memorije i mentalne sposobnosti. Uz to, tečno je govorio grčki, slavenski, hebrejski i aramejski. Nakon studija na Sveučilištu Magnavr, kao 20-godišnjak je već predavao filozofiju.“[2]

To je sve što smo uspjeli naći o djetinjstvu Ćirila i Metoda iz nama dostupnih izvora. Ako znate za neku drugu literaturu pišite nam u komentaru.

[1] Usp. Paula Menalo, UTJECAJ DJELOVANJA ĆIRILA I METODA NA HRVATSKOGLAGOLJSKU KULTURNU BAŠTINU, https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:172:956634

[2] https://hr.kuzminykh.org/1851-cyril-and-methodius.html

 

 

Odgovori

Skip to content