Predstavljanje knjige “Kako je operirala UDBA” dr. Josipa Mihaljevića u Splitu

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatska udruga Benedikt organizira predstavljanje knjige povjesničara Josipa Mihaljevića s Hrvatskog instituta za povijest pod naslovom Kako je operirala Udba – Operacija Paromlin i sudbina Vinka Markovića.

Predstavljanje će se održati u srijedu 23. kolovoza u dvorani Dominikanskog samostana, Hrvojeva 2 u Splitu s početkom u 18 sati, a o knjizi će uz autora govoriti dr. don Josip Dukić i dr. Stipe Kljaić.

Moderator predstavljanja biti će Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Dr. Josip Mihaljević osnovnu je školu i gimnaziju završio u Livnu, a titulu diplomiranog povjesničara i profesora povijesti stekao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je 2015. godine obranio i doktorsku disertaciju Odnos vlasti i pojedinca u Hrvatskoj od 1958. do 1972. Primarno područje znanstvenog interesa mu je hrvatska i jugoslavenska povijest druge polovice 20. stoljeća. Od 2009. zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest i sudjeluje u radu više znanstvenih projekata. Od 2015. do 2017. bio je vanjski suradnik Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a od 2015. predaje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu na kojem izvodi kolegij Ideologija i praksa komunizma u povijesnoj perspektivi.  Autor je i voditelj emisije „Povijesne kontroverze” na Trećem programu Hrvatskoga radija za koju je 2019. nagrađen nagradom „Vjekoslav Klaić“ za popularizaciju povijesti. Scenarist je dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije Hrvatsko proljeće 1971. (2021.). Za knjigu Komunizam i čovjek: odnos vlasti i pojedinca u Hrvatskoj od 1958. do 1972. (Zagreb, 2016.) nagrađen je Državnom nagradom za znanost za znanstvene novake te nagradom Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu. Dobitnik je i nagrade „Dr. Tomislav Markus” za novaka godine (2014.) Hrvatskog instituta za povijest.

Odgovori

Skip to content