O knjizi “BRAK, OBITELJ, GRAĐANSKA PRAVA I SLOBODA” Ivice Đakovića

U utorak, 17. listopada 2023., u Dominikanskom samostanu u Splitu, predstavljena je u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, knjiga “Brak, obitelj, građanska prava i sloboda” dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika mr.sc. Ivice Đakovića. Ispred Hrvatske udruge Benedikt knjigu je predstavila mr.sc. Silvana Dragun. Prenosimo ukratko njeno izlaganje.

»Knjiga govori o aktualnim problemima i posljedicama demografske krize, različitim čimbenicima koji utječu na razaranje braka i obitelji, nedostacima Cjelovite kurikularne reforme, deficitu demokracije, svjetonazorskim prijeporima oko uvođenju Građanskog i Zdravstvenog odgoja i nizu drugih tema koje su obilježile društveno-politički život u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina.
U poglavlju o Građanskim pravima i slobodama, autor govori o odnosu Bl. Kardinala Alojzija Stepinca i Srpske pravoslavne crkve, pismu HBK-a srpskom patrijarhu Ireneju, gušenju građanskih inicijativa i krađi referenduma, ulozi medija u širenju dezinformacija i defamiranju osoba koje se javno zalažu za promicanje obiteljskih i tradicionalnih vrijednosti.
Ova knjiga pruža okvir za hrabro društveno zalaganje u promicanju konzervativnih politika, građanskih prava i slobode, ali ona isto tako može poslužiti i onima koji se stručno bave demografijom, obrazovanjem i odgojem, jer nudi niz činjenica i kronologiju događanja o temama koje su u novije vrijeme izazvale najviše ideoloških prijepora i trvljenja na našoj društveno-političkoj sceni.
Autor je motiviran za pisanje ove knjige čuvenim riječima američkog predsjednika Kennedyja na inauguracijskom govoru kad je rekao: »Ne pitajte što zemlja može učiniti za vas, već što vi činite za nju«.
Knjiga nas podsjeća na mnogobrojne izazove vremena i Gospine riječi upućene prije stotinjak godina vidjelici Luciji: »Zadnja bitka između Boga i Sotone vodit će se preko obitelji i braka.«
Svjestan kamo ide civilizacija, papa Benedikt XVI. u svom je pomalo zaboravljenom govoru predstavnicima Europske pučke stranke, dana 30.ožujka 2006., rekao da postoje vrijednosti s kojima se ne trguje. Te vrijednosti su:
1. pravo na život,
2. pravo na naravnu obitelj,
3. pravo na odgoj vlastite djece.

Autor se u jednom poglavlju posebno osvrće na pokušaj nametanja rodne ideologije i liberalnog spolnog odgoja u hrvatski obrazovni sustav. Takav odgoj on naziva ”odgoj bez odgoja” jer se, kako kaže, radi o preodgoju, klasičnom tipu indoktrinacije pod paravanom pseudoznanstvenih istraživanja. Jedna u nizu novotarija je sve učestaliji zahtjev da se izbaci klasična definicija roditelja kao „oca“ i „majke“ te zamijene pojmovima „roditelj 1“ i „roditelj 2“. Kao posljedica takvog ”odgoja bez odgoja” imamo sve učestalije zahtjeve mladih za ”emancipacijom od bilo kakve obitelji”. Talijanski političar Rocco Buttiglione je 2004. g. je rodnu ideologiju nazvao novim oblikom totalitarizma koji na ljevici poprima religiozno značenje. Njihov krajnji cilj nije samo redefinirati što je to brak, već tko je to čovjek. Ne samo da se kosi s kršćanskom antropologijom već se kosi i sa znanošću.
Filozofske korijene ove sekularne religije naći ćemo u prosvjetiteljstvu, Francuskoj revoluciji, Nietzscheovoj filozofiji ”smrti Boga”, marksističkim školama, masoneriji i New Ageu. Ali, naći ćemo i ranije, u onoj Protagorinoj tvrdnji: »Čovjek je mjera svih stvari!«
Kultura smrti uvijek počinje s radikalnim individualizmom a završava se Kajinovim pitanjem ”Zar sam ja čuvar brata svoga?” (Post 4,9). Evanđelje nas upozorava: Ako sol obljutavi nije ni za što! Naš odgovor na izazove vremena ne može biti povlačenje.
Kao uzor kako se boriti za kulturu života podsjetimo se što je Bl. kardinal Alojzije Stepinac govorio na euharistijskom kongresu, u studenome 1940. godine, neposredno prije krvavog rata i genocida.
»Kršćanski odgoj u obitelji ne može nadomjestiti škola bez Boga. Načelo kršćanske pravde među narodima i državama ne može zamijeniti ili nadoknaditi načelo surove sile i mržnje. Sramota je, dakle, za muža, da sagne koljeno pred lažju vremena, u kojemu živi. Budite zato pravi muževi! Pravi muževi ne sagiblju koljena pred lažnim duhom vremena!«
Ova nas knjiga upozorava da je krajnje vrijeme da se odupremo rastakanju temeljnih ljudskih vrijednosti na kojima počiva civilizacija.«

Odgovori

Skip to content