“BOŽIĆ KUCA I NA TVOJ STAN” POETSKO – LIKOVNA VEČER KOD DOMINIKANACA U SPLITU

„Gospodin nam dolazi i čekajmo njegov dolazak budna duha, ne uplašeni niti rastreseni poput onih koji srce stavljaju u zemaljska dobra: nego pozorni i veseli poput onih koji čekaju dragu osobu. Bog je beskrajna ljubav, a ljubav je dar. Dakle, Bog je darovana ljubav. Možemo naići na poteškoće u održavanju svoje ljubavi živom, zato je potrebno stalno oživljavati, čuvati. Sveti Pavao uspoređuje s dobro naoružanim stražarom koji se ne da iznenaditi“.


Svojim uvodnim riječima prikladnim trenutku i vremenu pater Marko Bijelić, župnik kod dominikanaca otvorio je poetsko-likovnu večer naslovljenu stihom božićne pjesme autora pjesnika Nikše Krpetića, spiritus movens večerašnjeg događaja. Nikša je posebno motiviran jer je ovo godina njegovih uspjeha, pedesete obljetnice pjesništva, uvijek jednako zanimljiv i aktualan kada piše o domovini, zavičaju ili o duhovnosti. Nedavno je postao dobitnik prestižne nagrade ,u žestokoj konkurenciji na Festivalu zavičajne književnosti, svojom poemom „Svitlo“ pisanoj na čakavici. Dragi pjesniče, želimo da se tvoje pero nikada ne umori darivati nas novim rimama i poticati na razmišljanje novim vrijednim temama. Večeras je lijepo biti u društvu s Nikšom i dobro nam znanim vrijednim pjesnicima. Lijepo je biti u neposrednoj blizini i diviti se djelima iz bogatog opusa sakralne tematike Josipa Botterija Dinija, njegove kćerke Ane Marije Botteri i Karin Grenc. Savršen sklad tema u vremenu iščekivanja rođenja našeg Spasitelja.

VISINE ŽEĐAM                                                                           

Visine žeđam u krunidbi slavlja,

kad nebo i zemlju prelijeće glas,

a strune svemirske pišu poglavlja

dok istokom zvijezda brza u kas.

Vatre u srcu sve sumnje nam prže,

zabluda uskost, gle, kopni i mre.

Tresu se troni i mač o mač strže –

mladica spasa u Kraljici zre.

Plimi u srcu, a šuštanje slame

žetveno opaja kraljevski dom,

Slavom, pod versima gnji žalac tame,

krenuti noćas je u boj sa zlom.

Nikša Krpetić

Predstavljanje prigodne poezije otvorio je Nikša Krpetić, a nastavili su svojim krasnoslovom pjesnici; Danica Bartulović, Drago Čondrić, Dražen Radman, pastor, Divna Ban Bakota i Nađan Dumanić. Bio je to uistinu festival sjajnih stihova na temu Božića na hrvatskom standardu i na čakavici. Prisutna publika oduševljeno je uzvraćala pljeskom.

BADNJE VEČE

Rič molitve sa oltara

Urešene balature

Vonj o’fritul, bakalara

Bubac tondin, važi o’garbure

Cure nosu najlipje monture

Podan bora jaslice se meću

Stivaje se travica, figure

Babe ništo vrtidu u teču

Svi feštaju o’bote alpežo

Svudir gredu momak klape

Stare škure vezane u švežo

Crljenu se spliske kape

Zvizde nebo luminaju

Da svitlosti svim doteče

Blaženstvo da ne ruvinaju

U to lipo Badnje veče

  Nađan Dumanić

U glazbenom dijelu programa nastupile su mlade pjevačice lijepog glasa Mirna Matković, Lucija Čotić i Nikolina Milošević uz klavirsku pratnju g. Branimira Vukorepe voditelja zbora sv. Dominika ili pratnju Nikše na gitari. Program ove zanimljive glazbeno – pjesničke večeri vodila je pjesnikinja Višnja Petričić..
Izgovoreni nadahnuti stihovi poticali su naš duh, otvarali neke nove prozore srca dopustivši da nas radost dotakne a nada osvoji vjerujući da će Božić pokucati i na naš stan ući u naše srce, poravnati sve krivine u našem životu i donijeti nam zauvijek mir i dobro. Njegova radost neka traje i ne potroši se u vremenu koje nas očekuje.
Večer je završila zajedničkim druženjem uz slatki agape.
Pokrovitelji večerašnjeg događaja: Župa Gospe od Ružarija u Splitu, Naklada Bošković i Hrvatska udruga Benedikt.

Hrvatska udruga Benedikt/ Margita Vučetić

Odgovori

Skip to content