U Splitu počinje festival kulturnog aktivizma VIDIK fest (8.04.-11.04.2024.)

Festival kulturnog aktivizma VIDIK fest otvoren za sve posjetitelje u Splitu počinje u ponedjeljak 8. travnja i traje do četvrtka 11. travnja 2024. godine. Program različitim sadržajima koji povezuju kulturu, ekologiju, tehnologiju i zdravstvo u svrhu promoviranja društveno odgovornog djelovanja i cjelovitog razvoja, održava se na dvije lokacije, u Hotelu Pax (8.04.-.09.04.) i Dominikanskom samostanu (10.04.- 11.04.).

U ponedjeljak, 8. travnja, s početkom u 18,30 sati, na festivalskom programu posjetitelji mogu pogledati dokumentarni film ”Nulti krajolik” (70′) redatelja Bruna Pavića koji govori o višestruko štetnim utjecajima zagađenja zraka u Kaštelanskom zaljevu i okolici, posebice na razvoj malignih oboljenja.

U utorak, u 18,30 sati, na rasporedu je edukativno predavanje Božene Ljušanin, direktorice digitalne agencije ”Bo Solutio” o korištenju umjetne inteligencije u razvoju civilnog društva i unaprjeđenju poslovanja za male i srednje poduzetnike.

U srijedu, 10. travnja, u Dominikanskom samostanu na starom Pazaru, s početkom u 18,30 sati, održat će se tribina na temu ”Književnost i propaganda: Miljenko Smoje i Marko Marulić” s osvrtom na kulturne aktivnosti koje su obilježile 2023. godinu u povodu obilježavanja 100 godišnjice rođenja Miljenka Smoje i aktivnosti koje su predviđene u sklopu programa obilježavanja 500 godišnjice smrti Marka Marulića, europskog humaniste i oca hrvatske književnosti. Na tribini sudjeluju novinari Joško Čelan i Snježana Šetka, prof.dr.sc. don Mladen Parlov,  prof. Danijela Visković-Veršić iz IV. gimnazije ”Marko Marulić” i drugi.

U četvrtak, 11. travnja, na programu VIDIK festa prikazat će se još jedan esejistički film Bruna Pavića pod nazivom ”Split screens” (35′) u produkciji Dramskog studija Ilirik (2020′). Film analizira uzroke dugotrajne devastacije Dioklecijanove palače, tog kapitalnog gradskog resursa koji predstavlja jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Slijedi javnozdravstveno predavanje pod nazivom ”Nove mogućnosti liječenja karcinoma pluća” koje će održati specijalist pulmologije dr. Vide Popović i pročelnik Zavoda za pulmološku onkologiju Klinike za plućne bolesti KBC-a Split.

Više o programu kojega tradicionalno od 2013. godine organizira Hrvatska udruga Benedikt na info stranici: www.vidik-fest.org

Odgovori

Skip to content